Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri davası sonuçlandı: 20 öğrenciye 10’ar ay ertelemeli hapis cezası

Kaynak: Sivil Alan Araştırmaları (CSSA), Murat Büyükyılmaz, Bianet 

Boğaziçi Üniversitesi’nde Afrin Harekâtı sırasında lokum dağıtan gruba, “Katliamın lokumu olmaz” pankartıyla tepki gösteren öğrencilerin yargılandığı davanın karar duruşması bugün yapıldı. Duruşmada 20 öğrenciye 10’ar ay ertelemeli hapis cezası, yedi öğrenciye 6 bin lira para cezası verildi. Davada üç öğrenci de beraat etti. 

Duruşma bugün saat 12:00’de, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmaya, Avrupa Matematik Topluluğu ve Londra Matematik Topluluğu’ndan temsilciler katıldı. Öğrencilerin savunmasının ardından avukatlar savunma yaptı. Avukatlar, “bu davada mahkumiyet kararı verilemeyeceğini bildiklerini, davanın baştan aşağı siyasi sebeplerle oluşturulduğunu” söyledi.

Bugün altıncısı yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti, üç öğrenci için “yapılan yargılama ve toplanan delillerden yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmadığı” kararını verdi. Duruşmada sanık olarak yargılanan 20 öğrenciye, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ayrı ayrı 10 ay ertelemeli hapis cezası, yedi öğrenciye de “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 10 ay hapis cezası adli para cezasına çevrilerek ayrı ayrı 6 bin TL para cezası verildi.

Ne olmuştu? 

19 Mart 2018’de, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kuzey kampüsünde bir grup öğrenci, Afrin Harekâtı sırasında masa açarak lokum dağıtmıştı. Üniversiteden başka bir grup öğrenci bu duruma tepki göstererek “İşgalin, katliamın lokumu olmaz” yazılı bir pankart açmıştı. Bunun üzerine başlatılan operasyonda kampüse polis baskını olmuş, sonrasında polis öğrencileri evlerinden ve yurtlarından gözaltına almıştı. 14’ü tutuklu 22 öğrenci hakkında dava açılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı bir konuşmada, eylemi düzenleyen öğrenciler için “terörist” ifadesini kullanmış ve gereğinin yapılacağını söylemişti. 14’ü tutuklu 22 öğrenci, 6 Haziran 2018 tarihinde yapılan ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.