Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit tamamına erdi: 1 Şubat itibarıyla İngiltere AB üyesi değil

İngiltere’nin 47 yıllık Avrupa Birliği (AB) üyeliği bugün resmen sona eriyor. Yerel saatle 23.00’te 11 aylık geçiş süreci başlayacak. 31 Aralık 2020’ye kadar İngilizler için gündelik hayatlarında önemli bir değişiklik olmayacak, İngiltere AB’nin kurallarına uymaya ve birliğe para ödemeye devam edecek. İngiltere’nin AB ile gelecekteki ilişkilerinin nasıl şekilleneceği ise bu geçiş süreci boyunca devam edecek müzakerelerle belirlenecek.

Tarihi Brexit gecesi başkent Londra’da özel bir kutlama planlanmadı, örneğin havai fişek gösterisi yapılmayacak. Günün anlam ve önemine dair televizyondan yayınlanacak bir konuşma yapacak olan Başbakan Boris Johnson, Brexit karşıtlarını hayal kırıklığına uğratmama amacıyla töreni minimal tuttuklarını söyledi.

İngiliz basınında manşetler, elbette Brexit’e dairdi. Ülkenin en çok satan bulvar gazetesi The Sun, Brexit yanlılarının İngiltere’nin üyelikle egemenliğini AB’ye devretmiş olduğu iddiasına atıfla, sürmanşette “nihayet” vurgusu da yaparak “Bizim zamanımız geldi” başlığını attı.

Muhafazakâr Daily Mail de, “47 yıl sonra yeniden egemen ve bağımsız” bir ülke haline geldiğini söyleyerek manşetini “İngiltere için yeni şafak” olarak belirledi.

İş çevrelerinin gazetesi Financial Times, “İngiltere iyimserlikle pişmanlık arasında AB’den çekiliyor” derken, Guardian gazetesi “Bir küçük ada” başlığıyla Brexit’le birlikte İngiltere’nin yalnız kalacağına dikkat çekiyor ve sürmanşetinde “kumar” nitelemesi yapıyor.

İngiltere hükümetinin Brexit’i anmak için 31 Ocak tarihini taşıyan ve “Barış, Refah ve Bütün Uluslarla Dostluk” yazılı 3 milyon adet bastırdığı 50 penilik bozuk paralar bugün dolaşıma girdi. Boris Johnson hükümeti Brexit’in gerçekleşmesi planlanan 31 Ekim tarihi için de para bastırmış, ama çıkış ertelenince paralar eritilmek zorunda kalınmıştı.

Brexit referandumunda halkının yüzde 60’ı AB’de kalmaktan yana oy kullanan İskoçya’da ise hükümet bugün Twitter’dan, İskoçya’daki AB vatandaşlarına kucak açan bir paylaşım yaptı: “Farklı kültürler ve insanlara kucak açmak ulusal kimliğimizin parçasıdır. İskoçya’da yaşayan tüm AB vatandaşlarına, onlara değer verdiğimizi, memnuniyetle karşılandıklarını hatırlatmak istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.