Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İdlib’den yeni bir göç dalgasına tahammülümüz yok, gerekiyorsa askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğiz”

Suriye ordusunun Rusya’nın hava desteğiyle İdlib’e yönelik operasyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yine gündemindeydi. Erdoğan, yeni bir göç dalgasına izin vermeyeceklerini, gerekirse askeri güç kullanacaklarını söyledi.

Ankara’da AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, İdlib konusunda Rusya ile varılan mutabakatın yine Rusya tarafından ihlal edildiğini belirtti.

Mutabakatın İdlib’deki vahşeti engellemek, Suriye’nin istikrarına ve siyasi çözüme destek vermek amacıyla imzalandığını hatırlatan Erdoğan, bu mutabakatın Rusya tarafından delinmekte, bozulmakta, ihlal edilmekte olduğunu söyledi ve yeni bir göç dalgasına müsaade edilmeyeceğini vurguladı:

“Halen 3,6 milyon Suriyeli’yi topraklarında barındıran ülkemizin, yeni bir göç dalgasına tahammülü yoktur. Rejimin terör örgütleriyle olan kötü sicilini de göz önüne aldığımızda, aynı zamanda yeni tehditlerin sınırlarımıza dayanmasına da seyirci kalamayız. Hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik çıkarı, Türkiye’nin güvenlik ve istikbal önceliklerinden daha önemli olamaz. Bu bakımdan Suriye’nin ne diğer bölgelerindeki ne de İdlib’deki duruma seyirci kalmayacağız ve kalamayız.”

“Gerekirse askeri güç kullanırız”

Erdoğan şöyle devam etti:

“Biz Türkiye olarak tüm samimiyetimizle, Suriye’nin tüm halkıyla birlikte istikrarını ve güvenliğini istiyoruz. Bunun için de askeri güç kullanmak dahil ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz. Bunu da ifade ediyorum.”

Rusya: “İdlib’de sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisi Moskova’da yankı buldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın İdlib’e ilişkin tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak bölgedeki militanların Suriye güçleri ve Rus hava üssüne yönelik saldırılar düzenlediğini iddia etti.

“İdlib’de 700 bin kişi hareketlendi”

ABD’nin IŞİD’le Mücadele ve Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey de son üç günde Suriye ordusunun ve Rus savaş uçaklarının İdlib’de 200 hava saldırısı düzenlediğini ve 700 bin kişinin hareketlendiğini söyledi. Jeffrey, “Bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir” dedi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki gazetecilerin sorularını telekonferansla yanıtlayan Jeffrey, ABD’nin İdlib’e askeri bir müdahaleyi düşünmediğini belirtti. Jeffrey, “Türkiye’nin çabalarını destekliyoruz. Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarına zarar gelmemesi için durumu yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Suriye ordusu, kontrolü dışındaki tek yer olan İdlib’e yönelik ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak, bölgenin en önemli kentlerinden Manaat El Numan da rejim güçlerinin eline geçti. Son derece stratejik bir öneme sahip olan bu kent, Şam ile Halep’i birbirine bağlayan karayolunun üzerinde.

Ankara ve Moskova, 17 Eylül 2018’de İdlib’de bir gerginliği azaltma bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmıştı. Bu mutabakat uyarınca muhalif gruplar ile rejim ordusu arasında ateşkes uygulanacak ve Türkiye ile Rusya gözlem noktaları kuracaktı. Anlaşma, bu bölgede bulunan El Nusra ve Tahrir el-Şam gibi örgütleri kapsamıyordu. Rusya rejimin İdlib’e dönük saldırılarını engellemekten, Türkiye de “teröristlerin sivillerden ayrılmasından” sorumluydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak 8 Ocak’ta İstanbul’daki görüşmelerinde İdlib’de ateşkes konusunda anlaşmış ve ateşkes, 12 Ocak’ta yürürlüğe girmişti.

Türkiye’nin İdlib bölgesinde 12 gözlem noktası var. Bunlardan ikisi, Suriye ordusunun ele geçirdiği bölgelerde bulunuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.