Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit gerçekleşti, Başbakan Boris Johnson: “Son değil başlangıç”

İngiltere, 47 yıl önce katıldığı Avrupa Birliği’nden (AB) ayrıldı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “AB’nin son 50 yıl içinde İngiltere’ye uymayan bir yöne evrildiğini” söyledi.

İngiltere’nin yaklaşık dört yıldır süren AB’den çıkış yani Brexit sürecinin tamamlanmasında başrol oynayan sağcı Başbakan Boris Johnson, kendi görevini halkı birleştirmek ve ülkeyi ileri taşımak olarak tanımladı.

“Brexit müthiş bir başarıya dönüşecek”

Ulusa sesleniş konuşmasına, “Bu akşam Avrupa Birliği’nden ayrılıyoruz” cümlesi ile başlayan Johnson, ayrılığın bir son değil başlangıç olduğunu ve bu ayrılığın “müthiş bir başarıya” dönüştürülebileceğini savundu. Ayrıca, AB’nin son 50 yılda İngiltere’ye artık uymayan bir yöne evrildiğini, bu yüzden de seçmenin AB’den çıkma fikrini desteklediğini söyledi.

“Egemenlik yeniden elde edildi”

Johnson, Brexit ile egemenliğin yeniden elde edildiğini, insanların oy vererek talep ettiği değişimleri hayata geçireceklerini kaydetti. Bu değişimlere örnek olarak da göçün kontrol altına alınması, serbest ticaret anlaşmaları yapılabilmesi, balıkçılık endüstrisinin özgürleşmesini saydı.

İngiltere’nin 30 Haziran’a kadar talep etmesi halinde geçiş dönemi, iki yıl daha uzatılabilecek. Ancak Johnson liderliğindeki İngiliz hükümeti, bu sürenin uzatılmayacağını açıkladı.

Gümrük birliği ve ortak pazar anlaşmaları devam edecek

İngiltere, bu süreçte gümrük birliği, ortak pazar ve serbest dolaşım gibi AB üyeliğinden doğan haklara sahip olmayı sürdürecek ve AB kurallarına tabi kalacak. Ancak İngiltere, Brexit ile AB’nin karar alma mekanizmalarında söz hakkını kaybetmiş oldu.

Brexit’e saatler kala İngiltere bayrağı, Brüksel’deki AB kurumlarından birer birer indirildi.

“Duygusal bir gün”

Brexit’e saatler kala ise İngiltere bayrağı, Brüksel’deki AB kurumlarından birer birer indirildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamuoyuna hitaben kaleme aldığı açık mektupta, 31 Ocak 2020 için “duygusal bir gün” dedi.

Ursula von der Leyen, İngiltere ile gelecekte başarılı bir ilişki kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 

Kaynak: BBC Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.