Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta hükümeti kurma görevi eski bakanlardan Muhammed Tevfik Allavi’ye verildi

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, hükümeti kurma görevini eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi’ye verdi. Hükümet kurmak için bir ay süresi bulunan Allavi görevlendirmenin hemen ertesinde, Twitter’dan halka seslendi ve protestocuların talepleriyle uyumlu bir hükümet kurma sözü verdi. “Sizin fedakârlıklarınız ve cesaretiniz olmasaydı ülkede değişim de olmazdı” diyen Allavi, Anadolu Ajansı’nın haberine göre sözlerine şöyle devam etti:

“Göstericileri öldürenler cezalandırılana, yolsuzlukla mücadelede başarıya ulaşana, ekonomiyi düzeltene ve erken seçimi yapana kadar protestolarınızı sürdürün. Eğer siyasi gruplar, kabine için adaylarını dayatırlarsa bu görevden vazgeçeceğim ve bunu çıkıp açıkça sizinle paylaşacağım. Vatan için sokağa çıktınız, eğer taleplerinizi yerine getirmezsem bu görevi hak etmiyorum demektir.”

Ancak Bağdat ve Necef’ten, Allavi aleyhine protesto gösterileri düzenlendiği haberleri geliyor. Sosyal medyadaki yorumlara göre, Allavi’nin tepki uyandırmasının nedeni İran’a yakın Fetih Koalisyonu ile Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın Sairun Koalisyonu tarafından destekleniyor oluşu.

Irak’ta geçen ekim ayında başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle başbakan Adil Abdülmehdi 29 Kasım’da istifa etmiş, istifası Irak parlamentosunda 1 Aralık’ta kabul edilmişti.

Tevfik Allavi, başbakanlık (2004-2005) ve iki kez de cumhurbaşkanı yardımcılığı (2014-2015 ve 2016-2018) yapmış olan Iraklı siyasetçi İyad Allavi’nin kuzeni. İki kez Nuri El Maliki’nin kabinesinde görev yapan Tevfik Allavi 1954 doğumlu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.