Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını – Çin’deki vaka sayısı 14 bini geçti, Vuhan’dan tahliye edilen 42 kişi Ankara’da gözlem altına alındı

Çin, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle cumartesi günü 46 kişinin daha hayatını kaybettiğini, ülke çapında ölenlerin sayısının 304’e yükseldiğini duyurdu. Çin’deki vaka sayısı ise 1 Şubat sonu itibarıyla 14 bin 551’e yükselmiş bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs vakasına Çin dışında 26 ülkede daha rastlandı. Bu ülkelerdeki toplam vaka sayısı ise 170. Filipinler’de bir kişi, koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Bu, Çin dışında koronavirüs yüzünden yaşanan ilk ölüm oldu.

Ülke Vaka sayısı Ölüm Bölge
Çin 14.551 304 Asya
Japonya 20 0 Asya
Tayland 19 0 Asya
Singapur 18 0 Asya
Hong Kong 13 0 Asya
Güney Kore 12 0 Asya
Avustralya 12 0 Avustralya/Okyanusya
Tayvan 10 0 Asya
Malezya 8 0 Asya
ABD 8 0 Kuzey Amerika
Almanya 8 0 Avrupa
Makao 7 0 Asya
Vietnam 6 0 Asya
Fransa 6 0 Avrupa
BAE 5 0 Asya
Kanada 4 0 Kuzey Amerika
İtalya 2 0 Avrupa
İngiltere 2 0 Avrupa
Rusya 2 0 Avrupa
Filipinler 1 1 Asya
Nepal 1 0 Asya
Hindistan 1 0 Asya
Finlandiya 1 0 Avrupa
İsveç 1 0 Avrupa
Sri Lanka 1 0 Asya
Kamboçya 1 0 Asya
İspanya 1 0 Avrupa
Türkiye, Çin’den tahliye edilecekler için A400M tipi askeri kargo uçağını kullandı.

Çin’den tahliye edilen 32’si Türkiye vatandaşı 42 kişi Ankara’da gözlem altına alındı

Koronavirüs nedeniyle Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen 32’si Türkiye, altısı Azerbaycan, üçü Gürcistan, biri de Arnavutluk vatandaşı olmak üzere toplam 42 kişi askeri kargo uçağıyla Ankara’ya götürüldü. Bu kişiler 14 gün boyunca Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tek kişilik odalarda tedbir amaçlı gözlem altında tutulacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk günden itibaren numunelerin alınıp her üç günde bir numune tekrarı yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın planlamasına göre, 42 kişiye yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek, tüm atıklar “tıbbi atık” olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

Fransa Çin’den tahliye ettiği kişileri tatil köyünde karantinaya aldı

Fransa, Çin’den tahliye ettiği vatandaşlarını Carry-le-Rouet’teki bu tatil köyünde 14 gün boyunca gözlem altında tutacak.

Vaka sayısının altıya yükseldiği Fransa’da ise, Çin’den tahliye edilen 179 kişi Marsiya’ya 30 kilometre uzaktaki bir tatil köyünde karantinaya alındı. AFP, aralarında çocukların da bulunduğu kafileye, gözlem altında tutulacakları 14 gün boyunca doktorlar, hemşireler ve psikologlardan oluşan 20 kişilik bir tıbbi ekibin eşlik edeceğini bildirdi. Habere göre tatil köyüne giriş çıkışlar jandarma tarafından kontrol ediliyor, lojistik ihtiyaçlar için de 30 Kızılhaç gönüllüsü çalışıyor. Haberde 179 kişinin günde iki kez ateşlerinin ölçüleceği de belirtilmiş.

Almanya Çin’den tahliye edilen 124 kişiyi askeri üsse yerleştirdi

Almanya da koronavirüs salgının merkezindeki Çin’in Vuhan kentinden, 100’ü Alman vatandaşı olmak üzere toplam 124 kişiyi tahliye etti. Bu kişilerin Frankfurt’a 120 kilometre uzaklıktaki Germersheim askeri üssünde iki hafta gözlem altında tutulacağı bildirildi. Tahliye edilenleri taşıyan uçağın yakıt ikmali için Moskova havalimanına inmesine, Rusya tarafından “kapasite yokluğu” gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Uçak yakıt ikmalini Helsinki havalimanında yaptı.

Almanya’da koronavirüs saptanan sekiz hasta bulunuyor. Bu sekiz kişiden yedisi Bavyera’daki yedek parça üreticisi Webasto şirketi çalışanı, biri de bu çalışanlardan birinin kızı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.