Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü: 20 yıl içinde kanser vakaları yüzde 60 artabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesi yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda kanser vakalarının dünya genelinde yüzde 60 oranında artabileceği uyarısında bulundu. DSÖ, özellikle gelişmekte olan ülkelerin risk altında olduğunu belirtti.

Kanser görülme sayısındaki artış, nüfus artışından fazla

DSÖ ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’nin bugün ortaklaşa yayımladıkları rapor çarpıcı bilgiler içeriyor. Raporun ilk tespiti kanser vakalarının sıklığının dünya çapında artış gösterdiği. Buna göre, 2018 yılında kanser tespiti konulan kişi sayısı 18,1 milyona ulaştı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’ne göre 2012 ile 2018 arasında kanser görülme sıklığı yüzde 20 artış gösterdi. Bu, aynı dönemde dünya nüfusunun büyüme oranından iki ila üç kat daha fazla. 2018 yılında kanserden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9,8 milyon kişi.

20 yıl içinde 75 yaşın altındaki her beş kişiden biri bir kanser olacak

Rapor, kanser riskinin, gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelerde gelişmiş ve zengin ülkelere çok daha ciddi olduğunun altını çiziyor. Gelişmiş ülkelerde kanser kaynaklı yaşanan ölüm oranının stabil olduğu, hatta bazı bölgelerde azalma eğilimi gösterdiği belirtiliyor. DSÖ raporunda, kanser vakalarının önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 60 artabileceği, ayrıca düşük gelirli ülkelerin bu artış oranında daha büyük pay sahibi olacağı da yer aldı. DSÖ’ye göre önümüzdeki 20 yıl içinde dünyada 75 yaşın altındaki her beş kişiden biri bir kanser türünden etkilenecek. 

Loading...

Loading…

En çok akciğer, göğüs, kolon ve mide kanseri görülüyor

DSÖ’nün verilerine göre, dünyada en çok görülen kanser türleri akciğer, göğüs, kolon ve mide kanseri. Rapordaki bir başka bulgu ise akciğer kanserinin sebepleri arasında sigaranın öne çıkması. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 22’si sigara kullanımıdan kaynaklanıyor. Rapor ayrıca, obezitenin de kanser vakalarının artmasında etkili olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de de TÜİK’in paylaştığı verilere göre, başlıca ölüm sebepleri arasında kanser kaynaklı ölümlerin önemli bir yer tuttuğu görülüyor. Buna göre, 2018 yılında Türkiye’de gerçekleşen ölümlerin yüzde 19,7’si iyi ve kötü huylu tümör yani kanser kaynaklı. Bu oran 2017 yılında yüzde 19,3’tü. En çok ölüm ise yüzde 38,4 ile dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor.

İnfografik: Hazar Dost

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.