Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Dışişleri Bakanı olduğunu söyleyerek 50 milyon euro toplamıştı: Dolandırılanlar arasında İnan Kıraç’ın da olduğu dava bugün başlıyor

Fransa’nın Paris kentinde dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanan yedi kişi bugün hâkim karşısına çıkıyor. Türk iş insanı ve sanayici İnan Kıraç’ın da aralarında bulunduğu mağdurlar, “teröristlere karşı devletin gizli operasyonlar yürüttüğü” söylenerek kandırıldı ve toplam 50 milyon euro dolandırıldı.

Liberation’da yer alan habere göre, dolandırıcılar içlerinden birini Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian olarak tanıtıp zengin kişileri kandırdı. 2015 yazı ile 2016 Aralık ayı arasında dolandırıcılar, resmi belge süsü verdikleri sahte evrak ve mail hesaplarını kullanarak iş insanlarına ve bankacılara ulaştı. Bu yöntemle bağlantı kurulan yaklaşık 150 kişiden üçü bu plana inandı ve toplam 50 milyon doları dolandırıcılara kaptırdı. Mağdurlardan iş insanı ve sanayici İnan Kıraç, 2016 yılında yaptığı şikayette, dolandırıcıların hesaplarına 4,1 milyon euro aktardığını belirtmişti.

Dolandırıcılar, 2015 yılında, dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian’ın yüzünün taklidi bir plastik maske takarak, tespit ettikleri kişileri görüntülü aradı ve Fransız gazetecileri teröristlerin elinden kurtarmak için para istedi.

Dolandırıcıların yöntemi oldukça basit: İkna

Bugün Paris’te başlayacak yargılamada, mahkeme tarafından dolandırıcılara yöneltilen suçlamalar arasında organize suç örgütü oluşturmak da var. 

Dolandırılan kişilerin avukatı Delphine Meillet, “Bu ikna yöntemine dayalı bir dolandırıcılık. Büyük bir abartı sözkonusu. Elimizde teröristlere karşı savaş vermek isteyen ve bunun için devlete hizmet edilmesini talep eden bir bakan var. Böyle bir baskıya nasıl dayanılabilir? Dolandırıcılar buna oynamış.”  

Dolandırıldığını anlayan ünlü iş insanları ise 2016 yılında savcılığa şikayette bulunmaya başladı. Türk iş adamı İnan Kıraç da 2016 yılının aralık ayında şikayette bulundu. Soruşturmaya göre Kıraç, çetenin Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan hesaplarına 4,1 milyon euro aktardı. 

Türkiye’nin önde gelen iş insanı ve sanayicilerinden İnan Kıraç

Çete liderinin sabıka defteri kabarık

Yetkililer, çetenin liderinin Fransa-İsrail kökenli Gilbert Chikli olduğunu düşünüyor. Chikli daha önce de devlet başkanları ve önemli siyasi figürleri taklit ederek dolandırıcılık yapmıştı. Chikli’nin 2005 ve 2006 yıllarında, aralarında Credit Lyonnais, HSBC ve Alstom’un da olduğu 50’ye yakın banka ve şirketi dolandırdığı iddia ediliyor.

2015 yılında maskeyle dolandırıcılık yaptığı tespit edilen Chikli’nin kurbanları arasında dünyaca ünlü Chateau Margaux şaraplarının sahibi ile Kerim Ağa Han da bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.