Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Depremzedeler tedirgin: Çadırlarda kalamıyorlar, yapılacak konut sayısı çok az

Elazığ Sivrice’de 24 Ocak’ta meydana gelen depremde 41 kişi hayatını kaybetti, 1607 kişi ise yaralandı. Malatya’da depremzedeler soğuktan dolayı çadırlarda kalmakta zorlanırken, yapılacak konut sayısı ise hasarlı bina sayısının çok altında.

6,8 büyüklüğündeki deprem, Malatya’da özellikle Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde ciddi hasara neden oldu. Malatya’da dört kişi hayatını kaybederken 481 kişi yaralandı. CHP’nin depremin bilançosuyla ilgili hazırladığı rapora göre, depremin ardından Malatya’da özellikle Doğanyol, Pütürge, Kale, Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerine bağlı köylerdeki kerpiç, taş ve yığma evlerin yüzde 80’den fazlasında ağır hasar oluştu. Pütürge ilçesinde ağır ve orta hasarlı bina sayısı en az 3217. Doğanyol ilçesinde en az 1180, Kale ilçesinde en az 1102 binada ağır ve orta derecede hasar var. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde ise çok sayıda hasarlı ev olup birçok sitede tahliye kararı alındı.

Depremzedeler okul ve camilerde kalıyor

Elazığ ve Malatya’da deprem sonrası ortaya çıkan en büyük sorun barınma. AFAD tarafından deprem sonrası insanların kalabileceği çadırlar köylere ulaştırıldı fakat -15 dereceyi bulan hava sıcaklığı, bazı bölgelerde 1,5-2 metreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle depremzedelerin çoğu çadırlarda kalamıyor. Isınma sorunu nedeniyle çadırlarda kalamayanlar okul, cami, misafirhane gibi yerlerde barınmaya çalışıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın aktardığına göre, bölgede bulunan insanların neredeyse tamamı çadırların ısıtılamadığını söylüyor. Çadırlarda kalamayanların bir kısmı ağır hasarlı evlerinde yaşamaya devam ediyor. Ağbaba, konuyla ilgili olarak “En azından yaz aylarına kadar depremzedeleri soğuk ve kardan korumak için geçici çözüm olarak konteynırlar devreye sokulmalı” dedi.

Hasarlı bina sayısı, yapılacak konut sayısından neredeyse dört kat fazla

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 29 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre ise Malatya’da toplam 2 bin 550 yeni konut yapılacağı açıklandı. Ancak Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerindeki muhtarların aktardığına göre, üç ilçedeki ağır ve orta hasarlı bina sayısı ilk tespitlere göre 5 bin 500 civarında. Toplam hasarlı bina sayısı ise 10 bine yakın. CHP raporuna göre de ağır ve orta hasarlı bina sayısı, yapılacak konut sayısının çok üzerinde. CHP’nin raporunda, muhtarların aktardığına göre Doğanyol’a bağlı mahallelerdeki evlerin yüzde 90’ı, Pütürge’deki evlerin üçte ikisi ağır hasarlı ve kerpiç evlerin neredeyse tamamı yıkılmış durumda.

Kapak fotoğrafı: Evrensel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.