Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçak kazası – Eğitmen kaptan pilot Bahadır Altan: “Kazayı yüksek ihtimalle rüzgar tetikledi”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus Havayolları’na ait uçak pistten çıkarak parçalandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kaza sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Medyascope’a konuşan eğitmen kaptan pilot Bahadır Altan, kazayı rüzgarın tetiklemiş olabileceğini söyledi.

İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçak, pistten çıkarak parçalandı. Uçak içerisindeki ikisi bebek 177 yolcu ve altı mürettebat olmak üzere toplam 183 kişiden bir kişi hayatını kaybetti. Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlara kapatıldı, iniş yapması planlanan uçaklar başta İstanbul Havalimanı olmak üzere diğer havalimanlarına yönlendirildi.

Eğitmen kaptan pilot Bahadır Altan, kazayla ilgili Medyascope’a konuştu. Kazanın çok yüksek ihtimalle rüzgar hızındaki ani artıştan kaynaklandığını belirten Altan, “Hamleli rüzgar, artışı 10 knot’tan fazla olan rüzgar hızının bir anda artması kazayı tetiklemiş olabilir. Tabii ki şu anda kesin olarak bir şey söyleyemiyoruz. Sabiha Gökçen’deki pist aşağıya doğru eğimli. Lastik patlamış olabilir ya da pilotaj hatası da olabilir ama şu anda görünen 45 kilometrelere varan rüzgar hızının neden olduğu. Çünkü rüzgarın çok yüksek seviyelere çıkması ve ani artış bunlara neden olabilir” dedi.

Pistten çıkan uçağın üçe parçaya ayrılması da tartışılan konulardan biri. Altan, uçakların zaten üç bölümden oluştuğunu söyledi ve “Burun ve kuyruk kısmının ayrıldığını görüyoruz. Şu da var; burun vurarak kopmuş. Ters dönmüş. Hızla sola dönmüş gibi görünüyor. Bu kokpitte bulunanlar için durumu daha riskli hale getiriyor” diye konuştu.

“Kazadan önce başka uçaklar da rüzgar yüzünden turlamak zorunda kaldı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis üyesi ve Airporthaber sitesi yazarı Ali Kıdık da kazanın arka rüzgardan kaynaklandığını söyledi. Kıdık, Marmara ve Ege kıyılarında bugün kuzey ve kuzeybatı yönlerinden kuvvetli rüzgar beklendiğini, ayrıca kazadan önce havalimanına inmek için bekleyen uçakların rüzgar sebebiyle İstanbul’un üzerinde turlamak zorunda kaldığını belirtti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 7 Ocak’ta da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah kentinden gelen bir yolcu uçağı pistten çıkmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.