Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da çığ faciası: En az 38 kişi hayatını kaybetti, arama kurtarma çalışmalarına tipi nedeniyle ara verildi

Van’ın Bahçesaray ilçesinde düşen iki çığ 24 saat içinde toplam 38 can aldı. Beş kişinin öldüğü çığ felaketinde kaybolan iki kişiyi aramaya giden arama kurtarma ekiplerinin üzerine de çığ düştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’da açıklamalarda bulundu. Dün beş kişi, bugün 33 kişi olmak üzere toplam 38 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Baka Koca şöyle konuştu: “Yaralı olarak gelen hasta sayısı 75 kişi oldu. Altı hastamız yoğun bakım şartlarında takip ediliyor, hiçbirinin durumu ağır değil. Bir hastamızla ilgili ameliyat planlanıyor, diğer hastalarımızın durumu iyi.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Tipinin şiddetlenmesi nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına ara verildiğini söyleyen Soylu, yarın sabah yapılacak değerlendirmeyle arama kurtarmaya devam edilip edilmeyeceğine karar verileceğini belirtti.

Dün akşam saat 17.00 sıralarında, Bahçesaray ilçesinde üzerine çığ düşen minibüste bulunan beş kişinin cansız bedenine ulaşılmış, yedi kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. İki kişinin daha çığ altında kaldığının belirlenmesi üzerine, kurtarma ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürürken bir çığ daha meydana geldi.

Bölgede zorlu hava koşulları altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, üçüncü bir çığ uyarısı daha yapıldı. Arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için gelen vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı.

AFAD: Kurtarma çalışmaları devam ediyor

AFAD yaptığı son açıklamada, il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanının 11 araçla alana sevk edildiğini duyurdu. Açıklama şöyle: “75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD Arama Kurtarma ekibi ile iki araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor. Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak İtfaiyesi’nden dört kişinin de bulunduğu toplam 153 arama kurtarma personeli ve 17 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kurulmaya başlanırken üç mobil baz istasyonu daha yola çıkarıldı.”

Çığ altından çıkarılarak hastaneye kaldırılanlar arasında, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ile Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar’ın da olduğu öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.