Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump aklandı: ABD Senatosu Trump’ın görevini suistimal etmediğine ve Kongre’nin işleyişini engellemediğine hükmetti

ABD Başkanı Donald Trump, görevden azli istemiyle yargılandığı Senato’da görülen davada, beklendiği gibi, beraat etti. Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da yapılan nihai oylamada görevi suistimal suçlamasından 48’e karşı 52, Kongre’nin işleyişini engelleme suçlamasından ise 47’ye karşı 53 oy ile aklandı.

Demokrat senatörlerin tamamı, her iki suçlamada da Trump aleyhine oy kullanırken Cumhuriyetçi senatörlerden Mitt Romney, görevi suistimal suçlamasında parti çizgisinin dışına çıktı ve Trump aleyhine oy kullandı. Utah Senatörü Romney bu tercihiyle ABD tarihinde bir azil yargılamasında kendi partisinden olan bir başkanın görevden alınması yönünde oy kullanan ilk senatör oldu. Ancak Romney, Kongre’nin işleyişini engelleme konusunda parti çizgisine döndü ve Trump’ı “suçsuz” buldu.

Anayasa Mahkemesi Başhakimi John Roberts’ın yönettiği oturumda, senatörler tek tek her bir suçlama için, yüksek sesle “suçlu” ya da “suçsuz” diyerek oy kullandı. Senato’daki yargılamada Trump’ın görevden alınması kararının alınması için üçte ikilik çoğunluğa, yani 100 senatörün 67’sinin oyuna ihtiyaç vardı. Senato’da Cumhuriyetçi Parti’nin 53 koltukla çoğunluk sahibi olması ve Romney dışında Başkan Trump’ın azledilmesine destek beyan eden başka Cumhuriyetçi senatörün çıkmaması nedeniyle, beraat beklenen sonuçtu.

Trump, oylama sonuçlanır sonuçlanmaz, Twitter’dan görevde kalmaya devam ettiği süreyi anayasada belirtilen iki dönemden çok daha uzun gösteren, dolayısıyla kasımdaki ve ondan sonraki pek çok seçimi kazanacağını ima eden esprili bir görsel paylaştı.

Azil süreci eylül ayında, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’e siyasi rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden aleyhinde yolsuzluk soruşturması açılması için baskı yaptığı ve talebi yerine gelsin diye bu ülkeye yönelik askeri yardımları askıya aldığı iddiasıyla, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde başlamıştı. Trump, beraat sonrası ABD tarihinin görevden azli istenerek Senato’da yargılanan ve de aklanan üçüncü başkanı oldu.

Trump’ın yarın Beyaz Saray’da bir konuşma yaparak, kendi ifadesiyle “azil aldatmacasına karşı ülkenin kazandığı ZAFERİ” kutlaması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.