Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray: “El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki liderini Trump’ın talimatıyla Yemen’de öldürdük”

ABD, El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki kurucusu ve lideri Kasım el-Rimi’nin Yemen’deki operasyonlardan birinde öldürüldüğünü duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kasım el-Rimi’nin ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla öldürüldüğü belirtildi ancak zamanlamasına ilişkin bilgi verilmedi.

ABD, 2008 yılında Yemen’deki ABD Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıdan sorumlu tuttuğu el-Rimi’nin başına 10 milyon dolar ödül koymuştu. Aralık ayında ABD’nin Florida eyaletinde askeri bir üsse düzenlenen ve üç ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının El Kaide adına düzenlendiğine dair el-Rimi’ye ait olduğu belirtilen bir ses kaydı internete sızmıştı.

CIA’in SİHA’larla düzenlediği örtük suikast saldırılarında siviller de ölüyor

Beyaz Saray’ın el-Rimi’nin Trump’ın talimatıyla öldürüldüğünü vurgulaması, El Kaide liderinin silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) hedef seçilerek öldürüldüğüne işaret ediyor. Zira bu tür suikast operasyonları, silahlı çatışmalarda ulusal ve uluslararası hukuka uymakla yükümlü Amerikan ordusu tarafından değil, operasyonları şeffaf olmayan Merkezî İstihbarat Teşkilatı CIA tarafından düzenleniyor. Program mevcut sivil ve askerî denetim mekanizmaları dışında, tümüyle ABD Başkanının inisiyatifinde, örtük şekilde yürütülüyor. Hedef nasıl seçiliyor, nasıl bir süreç sonunda infaz ediliyor, hangi aşamasından kim sorumlu, kaç kişi ölüyor, kamuoyunda “başarı” sayılabilecek üst düzey isimler dışında, kamuoyuna pek açıklanmıyor. ABD, geçen ocak ayında da İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Irak’ın başkenti Bağdat’da benzer bir suikast saldırısıyla öldürmüştü.  

ABD’nin 2004 yılından bu yana Afganistan’dan başlayarak, Pakistan, Yemen ve Somali’de SİHA’larla yürüttüğü bu operasyonlarda bugüne dek en az 6786 kişi öldürüldü. Bu kişilerin en az altıda birinin -259’u çocuk olmak üzere- sivil olduğu tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.