Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FETÖ’nün siyasi ayağı yargıya taşınıyor – AKP, İlker Başbuğ ve Dursun Çiçek hakkında “iftira ve hakaret” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, katldığı bir televizyon programında “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Başbuğ, 2009 yılında askerlerin sivil mahkemelerce yargılanmasına izin veren yasa teklifine imza atan AKP’li altı milletvekilini işaret etmişti. AKP’li altı isim adına avukatları bugün saat 15.00’te İlker Başbuğ ile emekli Deniz Kurmay Albay ve eski CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek hakkında “iftira ve hakaret” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de 6 Şubat Salı günü düzenlediği basın toplantısıyla, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili eleştirilerde bulundu. Çelik, Başbuğ’un açıklamalarına ilişkin, “Yarın, arkadaşlarımız suç duyurusunda bulunacaklar. Bu meseleyi sıradan bir mesele olarak görmüyoruz, geçiştirilecek bir mesele olarak da görmüyoruz” dedi.

Çelik: “Bir insan belli bir darbe girişiminden mağdur olmuşsa bu onun her söylediğinin bir dokunulmazlığı olacağı anlamına gelmez”

Bazılarının bu tür yaklaşımları savunurken, “FETÖ’den mağdur oldu” ya da “Daha önce bu şeyleri söylemişti” gibi ifadeleri kullandıklarını belirten Çelik sözlerine, “Şimdi bir insan belli bir darbe girişiminden mağdur olmuşsa bu onun her söylediğinin bir dokunulmazlığı olacağı anlamına gelmez. Bir vesayet biçiminden mağdur olan kişinin başka vesayet biçimlerini teşvik eder, cesaretlendirir şekilde konuşmaması lazım” diyerek devam etti.

“Kanunlar çerçevesinde ve siyasi çerçevede bir karşılığı olacaktır”

2009 yılında çıkan yasanın demokratik standartları yükselttiğini söyleyen Çelik,“‘Birisi istismar etti, etmedi’ diyerek, o yasal düzenlemenin altında imzası bulunan arkadaşlarımızı hedef göstermek gibi yaklaşımın tabii ki kanunlar çerçevesinde ve siyasi çerçevede bir karşılığı olacaktır” dedi.

CHP’li Özel: “Senin açacağın davada yine Başbuğ’u savunuruz”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, İlker Başbuğ’un, askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanuna ilişkin, “26 Haziran 2009’daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur” açıklamasını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Milletvekilleri olarak hepiniz dava açmalısınız. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclis’e saygısızlıktır” sözlerini değerlendirdi.

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milletvekillerinin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a dava açmasını istemesine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Sen yine aynı tarihi noktadasın. Başbuğ ve onun gibi Balyoz’da, Ergenekon’da, askeri casuslukta nice mağdurlar varken doğruyu söyleyen, 780 gün senden alacaklı olan Başbuğ’a dava açtırıyorsan biz yine avukatız. CHP’liler, genel başkanımız senin açacağın davada yine Başbuğ’u savunuruz.” 

FETÖ’nün kumpas davaları ile uzun süre cezaevinde kalan, eski CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek de, FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmalarını yargıya taşıyacağını açıklamıştı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulunacağını belirten Çiçek, 1 Haziran 2009 tarihinden sonraki dönemde, FETÖ hükümlüleri ve sanıkları ile iletişim kayıtlarının incelenmesini talep edeceğini söylemişti.

Başbuğ ne demişti?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında şunları söylemişti:

“FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunun yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009’da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran’ı 26’sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasadan kimsenin haberi yok, bizim bundan 26 Haziran sabahı, 2009’daki toplantıda haberimiz oluyor.

Bahsedilen yasa teklifiyle, askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahi özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen kim için? Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı diye yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz, özel yetkili mahkemelerde yargılanır… Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın.”

Erdoğan’dan “Dava açın” çağrısı

Başbuğ’un açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Şubat Çarşamba günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AKP milletvekillerine seslenerek, “Parlamentonun hukukunu korumak üzere hepiniz dava açmalısınız” demişti. Erdoğan, “Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteği ile çıkarılan bir düzenlemenin üzerine FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclis’e saygısızlıktır” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.