Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB duyurdu: İstanbul’da ulaşıma yüzde 35 zam yapıldı

İstanbul’da ulaşıma yüzde 35 oranında zam yapıldı. 10 Şubat Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak zam, 6 Şubat’ta yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kararlaştırıldı. Karar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından da duyuruldu.

İBB, ulaşım fiyatlarına zam kararı aldı. Yeni tarifeye göre tam elektronik bilet 3,50 lira, öğrenci bileti 1,75 lira, tam mavi kart 275 lira, öğrenci mavi kartı ise 50 lira olarak belirlendi. İBB’nin başkanlık ettiği, 6 Şubat’ta yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, artan enflasyonu ve üç yıldır zam yapılmamasını da sebep göstererek daha fazla zam talep etmesine rağmen yüzde 35’lik zamda ortaklaşıldı.

Tarifeler dışında otobüs ve İBB’ye bağlı raylı sistemlerde tam bilet aktarma ücretlerinde birinci aktarma 2,50 lira, ikinci aktarma 1,90 lira, üç, dört ve beşinci aktarmalar 1,20 lira oldu. Öğrenci aktarma ücretlerinde ise birinci aktarma 0,75 kuruş, ikinci aktarma 0,70 kuruş, üç, dört ve beşinci aktarmalar 0,60 kuruş olacak.

Şehir Hatları Vapurları ve deniz motorlarında da 2,60 lira olan hatlar 3,50 lira, 2,70 lira olan hatlar 3,65 lira, 3 lira olan hatlar 4 lira olarak belirlendi. Deniz yollarında aktarma ücretleri ise şöyle: Birinci aktarma 2,80 lira, ikinci aktarma 2,30 lira, üç, dört ve beşinci aktarma 2 lira.

İBB’den yapılan açıklamada zammın nedeni olarak yakıt, enflasyon, asgari ücret ve işletme maliyetlerindeki artış gösterilirken maliyetin yaklaşık yüzde 43 oranında yükseldiği açıklandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla maliyet oranının vatandaşa yansımaması için yüzde 43’ün altında zam uygulanması kararı alındığı belirtildi.

İBB’nin zamma gerekçe olarak gösterdiği maliyet artışı şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.