Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Türkiye’ye destek videosuna Rusya’dan Anadolu Ajansı görseliyle cevap: “Takdiri size bırakıyoruz”

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından İdlib konusunda Türkiye’ye destek videosu yayınladı. Videoda ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin yanında olduğuna vurgu yapıldı. Yayınlanan videoya Rusya Büyükelçiliği’nden cevap geldi.

Sözkonusu video, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Ankara’da temaslarda bulunduğu sıralarda paylaşıldı.

Videoya Ankara’daki Rusya Büyükelçiliği’nden cevap geldi. Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından, Anadolu Ajansı’nın “Pentagon’dan YPG/PKK kontrolünde 10 bin kişilik birlik için bütçe için talebi” başlıklı haber görseli paylaşıldı.

ABD Büyükelçiliği tarafından paylaşılan videoda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun birkaç gündür Türkiye’ye yönelik verdiği destek mesajları da hatırlatıldı ve Rusya ile İran, ülkedeki barış çabalarını baltalamakla suçlandı. Dramatik bir müzikle hazırlanan görüntülerde İdlib’deki yeni mülteci akınına da dikkat çekildi. Videoda Esad rejiminin uluslararası alanda normalleşmesine izin verilmeyeceği de vurgulandı.

James Jeffrey’in Ankara temasları

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bugün Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulundu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. İdlib konusunun ele alındığı görüşmede, Suriye rejimi tarafından Türk gözlem noktalarının hedef alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, görüşmede mutabakatın korunmasının önemine vurgu yapılırken, yaşanan insani krizin daha da derinleşmemesi için tüm ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği kaydedildi ve Suriye’de siyasi çözüm sürecinin işletilebilmesi için rejimin saldırılarının sona ermesi gerektiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, Jeffrey ile görüşmesinin ardından yazılı açıklama yaptı. Aksoy, görüşmede Jeffrey’nin Suriye rejiminin İdlib’deki saldırısı nedeniyle şehit olan beş asker için ABD hükümetinin taziyelerini ilettiğini kaydederek, “Görüşmede sahadaki insani durum ve siyasi süreç gibi alanlarda uluslarası toplumun aktif bir rol oynaması gerektiğinin altı çizildi” dedi.

Suriye’de TSK gözlem noktalarına asker ve silah sevkıyatı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İdlib’deki gözlem noktalarına komando takviyesi yaptı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye’nin çeşitli birliklerinden Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gönderilen ve buradaki sınır birliklerinde hazır bekletilen komandolar hazırlıklarını tamamladı. Komandolar daha sonra zırhlı personel taşıyıcılarıyla İdlib’deki gözlem noktalarına hareket etti.

TSK Suriye sınırındaki askeri birliklere zırhlı araç takviyesine de devam etti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan 15 tank yüklü tır, Hatay istikametine doğru hareket etti. Türkiye’nin farklı birliklerinden gönderilen ve aralarında çok namlulu roketatarların yer aldığı bir askeri konvoy, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.