Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi halinde rejim güçlerini her yerde vuracağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin TBMM’deki grup toplantısında İdlib’de yaşanan çatışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, İdlib’de Türk askerine yapılan saldırının ardından bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi ve “Bu süreçte gözlem noktalarındaki veya diğer yerlerdeki askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi Mutabakatı sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum” dedi. Cumhurbaşkanı, rejim saldırıları nedeniyle İdlib’de 14 şehit verildiğini ve 45 yaralı olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İnsan haklarını ağızlarından düşürmeyenler, tüm saldırılar karşısında sessizliğe gömülmüş durumdalar” dedi ve İdlib’de Rus destekli rejim güçleri ile İran destekli militanların katliam yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin bu duruma sessiz kalmayacağını yineleyen Erdoğan, “İdlib’de, rejim ve Ruslar ile yine rejimle birlikte hareket eden güçlerin çoğu saldırılarının, teröristleri değil, doğrudan sivil halkı hedef aldığı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

Saldırıların hedefi Türk askerleri

Son zamanlardaki saldırıların özellikle Türk askerlerini de hedef aldığını kaydeden Erdoğan, “Türkiye’yi hedef alan herkes bunun bedelini sadece saldırı alanında değil her yerde ödeyeceğini bilmelidir. Mehmetçiklerin kanının döküldüğü bir yerde, kendini ne kadar büyük görürse görsün, hiç kimsenin güvende olamayacağını da açıkça söylüyorum” diye konuştu.

İdlib’de düzenlenen saldırıların ardından atılması planlanan adımları anlatan Erdoğan, amacın kolayca işgal etmek için bölge halkını Türkiye sınırlarına doğru hareketlenmeye zorlayarak sahayı tamamen boşaltmak olduğunu da söyledi.

Yaşanan saldırılarla yeniden gündeme gelen Soçi Mutabakatı’na da değinen Erdoğan ay sonunu işaret etti ve “Şubat ayı sonuna kadar rejimi Soçi Mutabakatı sınırları dışına, yani gözlem noktalarımızın gerisine çıkartmakta kararlıyız. Bunun için karada ve havada her ne gerekiyorsa çekinmeden, tereddüt etmeden, hiçbir oyalamaya meydan vermeden yapacağız” dedi.

Erdoğan konuşmasında “Türkiye’nin Suriye’de ne işi var diye soranlar aslına bakılırsa terör örgütlerinin neden ülkemizde değil de halen Suriye’de faaliyet gösterdiğine hayıflananlardır” diyerek Suriye’ye yönelik müdahaleyi eleştirenlere de yanıt verdi.

Suriye’den Türkiye’ye yönelik açıklamalar geliyor

Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan İdlib’de tırmanan gerilime ilişkin peşi sıra açıklamalar gelmeye devam ediyor. Suriye devlet ajansı SANA’nın dünyaya duyurduğu açıklamalarda, Ankara’nın saldırgan tutumuna son vermesi, aksi halde yanıt verileceği mesajı aktarıldı.

Suriye Genelkurmay Başkanlığı ise tırmanan gerilime ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye’nin saldırılarına yanıt vermeye hazırız” dedi. Açıklamada ayrıca Türkiye’nin İdlib’deki askeri adımlarının uluslararası hukuku ihlal ettiği de belirtildi.

Açıklamanın devamında da Türkiye’ye yönelik ciddi suçlamalar yer aldı. TSK ve unsurlarının askeri yığınak yaparak Suriye ordusunun İdlib ve Halep’teki ilerleyişini durdurduğu iddia edildi ve Türkiye, terörist grupların çöküşünü engellemeye çalışmakla suçlandı. Bu durumun egemenlik ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği belirtilen açıklamada, “Silahlı Kuvvetler anayasal ve ulusal görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Türk işgalinin saldırılarına yanıt vermeye, ülke ve halkının güvenliğini savunmaya hazırdır” denildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da dün Türkiye’ye aynı sertlikte eleştiriler yönelten bir açıklama yapmıştı. Tıpkı Genelkurmay Başkanlığı’nın iddia ettiği gibi, Türkiye, bir kez daha İdlib’de terörist grupların düşüşünü engellemeye çalışmakla suçlanmıştı.

SANA’ya açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi bir yetkiliye göre bakanlık, Türkiye’nin İdlib’deki askeri varlığını kınamakla yetinmeyip uluslararası topluma Ankara’nın saldırgan tutumunu frenlemeye yönelik adımlar atma çağrısında bulundu.

Rusya’yla temas devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de yaşananlara yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de telefonda görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre iki lider, Suriye konusunda ilişkili kurumlar aracılığıyla temaslara devam etme konusunda uzlaştı.

İdlib’in birincil gündem maddesi olduğu telefon görüşmesinde, iki liderin Türkiye-Rusya arasındaki anlaşmaların uygulanması konusunda fikir birliğine vardığı da yine açıklamada yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.