Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

131 mülteciyi taşıyan geminin yanaşmasına izin vermeyen eski İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini 15 yıl ile yargılanacak

İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin lideri Matteo Salvini, İçişleri Bakanı olduğu dönemde 131 mülteciyi taşıyan geminin İtalya kıyılarına yanaşmasına izin vermemişti. İtalyan yargısı ise kendisi hakkında soruşturma başlatmıştı. İtalya Senatosu, çarşamba günü dokunulmazlığını kaldırarak Salvini’nin yargılanmasının önünü açtı. Salvini kendisi hakkında yöneltilen suçlamalar doğrultusunda 15 yıl ceza istemiyle yargılanacak.

Salvini, 1 Haziran 2018’den 5 Eylül 2019’a kadar hem başbakan yardımcısı hem de içişleri bakanı olarak görev yapmıştı. 

Sicilya bölgesinin Katanya şehrindeki mahkeme Salvini’nin göçmenlerin sığınma arayışı özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğine karar vermiş ancak yargılama yapabilmek için İtalya Senatosu’nun Salvini’nin dokunulmazlığını kaldırmasını bekliyordu. Senato, çarşamba günü aldığı kararla Salvini’nin dokunulmazlığını kaldırarak yargılamanın yolunu açtı. Oylamanın sonucunda 152 senatör Salvini’nin dokunulmazlığının kaldırılmasına onay verirken 76 senatör karşı oy kullandı. 

Salvini, oylama öncesinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada şair Ezra Pound’un cümlelerini kullanarak, “Eğer bir adam fikirleri için çarpışmıyorsa ya fikri değersizdir ya da adamın kendisi değersizdir” dedi. Salvini, Senatoda yaptığı konuşmada ise “Mahkeme salonuna başım dik gitmek istiyorum. Sınırlarımızı korumak benim görevimdi. Yaptığım şeyden gurur duyuyorum. Suçlu muyum yoksa sadece işimi mi yapıyordum buna hep birlikte karar verelim” dedi.

Eski bir sahil güvenlik komutanı olan ve İtalyan Senatosu’nda görev yapan Gregorio de Falco ise Salvini’nin göçmenlerin İtalya’ya girmesini engellemesini “gereksiz gaddarlık” olarak niteledi.

Şimdi, Katanya’daki mahkemenin Salvini’nin yargılaması için tarih belirlemesi bekleniyor. Salvini son iki yıl içinde nefret suçlarını teşvik edici sözleri yüzünden beş kez sorgulanmıştı.

Bu süreçte dikkat çeken detaylardan biri ise, partisi Kuzey Ligi’nin de Salvini’nin yargılanması yönünde oy kullanması oldu. Kuzey Ligi, Salvini’nin bu süreçte kamuoyu nezdinde kendini aklayıp, bunu siyasi bir silah olarak kullanmasını hedefliyor.

Geçen yıl Sea-Watch 3 gemisi ve onun kadın kaptanı Carola Rackete, Akdeniz’de kurtardığı göçmenleri İtalya’ya bırakmak istemişti. Ancak Salvini, Rackete’ye karşı kampanya başlatınca gemi 17 gün İtalya açıklarında beklemiş, ardından İtalyan hükümetinden izin almadığı halde göçmenleri Lampedusa limanına bırakmıştı. Bunun ardından Rackete hakkında 3 ila 10 yıl ceza istemiyle dava açılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.