Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netizen (223): İBB güzel işler yapıyor

Yerel yönetim seçimleri üzerinden bir süre geçti. Seçilen başkanlar koltuklarına oturup, olağan işleri kontrollerine almaya başladılar. Artık kendi renklerini koymaya başladılar.

Sözgelimi Mersin Belediyesi şehre metro getirmek için çalışmalar yapıyor. Mersin’in genel trafik sorunlarına bakıldığında ben sadece sinyalizasyon ve de organizasyonu görüyorum. Sahil şeridine yapılacağı söylenen metro, hem dolgu olan bu noktalarda ciddi bir probleme neden olacak, hem Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden olmasına rağmen, nasıl olduğunu anlamadığımız şekilde Türkiye’nin sayılı havası kirli şehrine yeni kirlilikler katacak, hem de bir ayda bile bitse, sahil şeridinde inşaattan dolayı kapalı olan caddelerden kaynaklı ciddi bir trafiğe neden olacak. 

Üzülerek görüyorum ki; bu da ciddi bir gelişmişlik olarak anlatılıyor. Halbuki yeni nesil akıllı şehirler, metrolardan ziyade bisikletleri, dikey yerleşimden ziyade yatay yerleşimi tercih ediyor. 

Bu akıllı şehirlerin en önemli parçalarından biri de tabii ki elindeki veriyi kullanmak. Fujitsu’nun her yıl Almanya’da gerçekleştirdiği bir organizasyonda, proje yapacakları Avrupa şehirleri hakkındaki bilgiyi veri portallarından aldığını öğrenmiştim. 

Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) de böyle bir açık veri portalı açtığını öğrenince çok mutlu oldum. 

Açık veri nedir?

Yönetimler, ellerindeki büyük veriyi kişisel bilgiden ayırıp açık halde, girişimlerin karar alması ve iş modelleri geliştirmesi amacı ile analize açabilirler. Bu sayede bazen veriler arasında hiç tahmin edilemeyen korelasyonlar kurulup, çok yararlı analizler çıkarılabilir. 

Gelişmişliğin en önemli parametrelerinden birinin rakamlar hakkında bilgi sahibi olmak olduğunu düşünüyorum. Eğer elinizde rakamlar yoksa analiz yapamaz, doğru sonuçlara ulaşamazsınız. Son dönemde akıllı şehirlerin de en önemli dayanak noktaları bu açık verilerdir. 

Veriden daha önemli tek şey, analiz edilmiş ve bilgiye dönüştürülmüş veridir. İşte veriyi kullanıp sonuçlarını ortaya koymak için İBB, Türkiye Bilişim Vakfı ile birlikte bir “deprem hackaton”u düzenleme kararı almış. “Hackaton” bir konuda yazılımların yarıştırıldığı bir maratondur. Hackaton’lar sayesinde yeni fikirler gelişir, yeni düşünceler ortaya çıkar, veri analiz edilir. 

Yönetimler açısında artık inşaat yapmak, toprağı eşmekten ziyade akıllı çıkarımlar yapmak önemlidir. Ben bu çıkarımları yapan Türkiye’deki tek yerel yönetim olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.