Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanlık Seçimi – Demokrat Partili seçmenin açık ara favorisi “sosyalist” aday Bernie Sanders

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Donald Trump’ın karşısında yarışacak Demokrat Partili aday “sosyalist” Senatör Bernie Sanders olabilir mi? Washington Post/ABC News’ün ülke çapında düzenlediği son anketin sonuçlarına bakılacak olursa, yanıt “evet”. Zira ankete göre en yakın rakibine çift haneli (16 puan) fark atan Sanders, yüzde 32 oy oranıyla seçmenin açık ara favorisi.

Daha bir ay önce Demokrat Parti içindeki yarışın favorisi olarak nitelenen ve yine Washington Post/ABC anketinde Sanders’ın 9 puan önünde görünen eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oy oranı ise, şubat ayında yüzde 32’den yüzde 16’ya gerilemiş görünüyor. Biden, Sanders’ın arkasında ikinci sırada.

Henüz Demokrat Parti içindeki ön seçimlere katılmayan ancak adaylığını açıkladığı 2019 Kasım’ından bu yana kampanyasının reklamları için 200 milyon dolar harcayan eski New York Belediye Başkanı ve mültimilyarder iş insanı Michael Bloomberg ise, seçmen desteği bakımından üçüncü sırada. Ankette, Bloomberg’e destek yüzde 14 olarak görünüyor.

Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında Bloomberg’i yüzde 12 ile Elizabeth Warren, yüzde 8 ile Pete Buttigieg ve yüzde 7 ile de Amy Klobuchar izliyor.

50 yaş altı Demokrat seçmenin yarısı Biden’ın adaylığını destekliyor

Washington Post-ABC anketinde, “Trump’ı yenmesi olasılığı en yüksek Demokrat aday kim olur” sorusuna, Bernie Sanders diyenlerin oranı yüzde 30. Bu soruya Joe Biden yanıtı verenlerin oranı yüzde 19 ve Mike Bloomberg diyenlerin oranı da yüzde 18.  “Trump’ı Biden yener” diyenlerin oranı geçe temmuzda yüzde 45 iken, ocak ayında yüzde 38’e gerilemişti. Washington Post, şubattaki keskin düşüşü de göz önüne alarak, Biden’ın Afrika kökenli Amerikalıların, yaşlı seçmenlerin ve üniversite mezunu olmayan beyaz seçmenlerin oylarını büyük ölçüde kaybetmiş olduğunu yazıyor.

Gazeteye göre, Sanders’a desteğin sıçramasında ise 50 yaşın altındaki genç seçmenin oylarının etkisi var. Buna göre, 50 yaş altındaki Demokrat seçmenin yüzde 50’si Sanders’ın başkan adayı olmasını istiyor. Sanders, siyah ve beyaz seçmen içinden de rakiplerine oranla en çok destek gören aday konumunda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.