Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Utah Eyalet Senatosu çokeşliliğin cezasını hafifletti: Yasalaşırsa cezası 750 dolar olacak

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD’nin Utah Eyaleti Senatosu’nda dün oybirliğiyle dün kabul edilen teklif ile yetişkinlerin rızası sözkonusu olduğu durumlarda çokeşlilik için hapis cezası uygulaması kaldırıldı. Bu durum aynı zamanda eyalette yaşayan bulunan Mormon tarikatı üyeleri için de cezaların hafiflemesi anlamına geliyor. Zira Mormonlar kendi dini kurallarına göre yaşamayı tercih eden ve çokeşliliği uygulayan bir tarikat.

Utah Eyalet Senatosu’nda 29 üye bulunuyor. Senato, Cumhuriyetçiler tarafından kontrol ediliyor. Dünkü oylamada teklif, neredeyse hiçbir tartışma olmadan 29 senatörün tamamının oyuyla kabul edildi.

Yasa teklifi Utah Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmayı bekliyor. Ancak yasa teklifinin Temsilciler Meclisi’nde büyük bir dirençle karşılaşacağı düşünülüyor. Utah Temsilciler Meclisi 75 kişiden oluşuyor. Şu anda bunların 59’u Cumhuriyetçi, 16’sı ise Demokrat. 

Öngörülen ceza 750 dolar ve kamu hizmeti

Utah’ta mevcut yasalara göre çokeşlilik, üçüncü derece bir suç sayılıyor ve bu suçu işleyen kişiler beş yıl hapis istemi ile yargılanabiliyor. Eğer senatonun onayladığı teklif yasalaşırsa, çokeşliliğin cezası 750 dolar ve kamu hizmeti olacak.

Yasaya muhalefet edenler, çokeşliliğin kadınlar ve çocuklar için tehlike arz ettiğini belirtiyor. Muhalifler özellikle genç kadınların yaşlı erkeklerle evliliğe zorlandıklarını ve yasanın bunu kolaylaştıracağının altını çiziyor.

ABD’nin batı eyaletlerinde yaşayan ve sayılarının 30 bin olduğu tahmin edilen Mormonlar çokeşliliği inançlarının bir gereği olarak uyguluyor. Mormon doktrinine göre, çokeşlilerin cennete gidebileceğine inanılıyor.

Utah Temsilciler Meclisi’nin bu yasa teklifi karşısında nasıl karar vereceği şimdiden merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.