Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın, Wikileaks’in kurucusu Assange’a af teklifinde bulunduğu iddia edildi

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) devlet sırlarını ifşa etmekten yargılanan ve İngiltere’de cezaevinde olan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange‘ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine “af ve bir çıkış yolu” olarak, 2016 ABD başkanlık seçimleri öncesinde, “Demokrat Parti’ye ait elektronik postaların sızdırılmasında Rusya’nın parmağı olmadığını söylemesini” teklif ettiğini söylediği iddia edildi. 

The Guardian’ın haberine göre, davanın seyrini değiştirebilecek önemli iddia, Assange’ın ABD’ye iadesiyle ilgili duruşmalar öncesinde önceki gün yapılan teknik celsede, Assange’ın avukatı Edward Fitzgerald tarafından ortaya atıldı.

Fitzgerald, eski Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Dana Rohrabacher’ın, Ağustos 2017’de Assange’ın sığınmış olduğu Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde ziyaret ettiğini ve Trump’tan gelen teklifi sunduğunu söyledi.

Teklife göre Trump, af karşılığında Assange’dan, 2016’da Wikileaks’in sızdırdığı Demokrat Parti içi yazışma ve raporlarıyla Rusya’nın bir ilgisi olmadığını söylemesini istedi.

Hâkim Vanessa Baraitser, bu iddiayı deliller arasına almayı kabul etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephane Grisham ise Assange cephesinden gelen iddiaya ilişkin, “Bu tamamen uydurma ve yalan. Bu belki de Demokratlar’ın başka bir tezgâhıdır” yorumunda bulundu ve Trump’ın Rohrabacher’ın eski bir Kongre üyesi olduğu bilgisi dışında bir paylaşımı ya da tanışıklığı olmadığını açıkladı. 

Assange davası nasıl başladı?

Dünya, Julian Assange’ın kurduğu Wikileaks’i ilk olarak 2010 yılında, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları ilişkin delil niteliğinde birçok gizli belgeyi yayımlamasıyla tanıdı.

ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla davalar açıldı. Assange suçlamalarla ilgili İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. 

48 yaşındaki Assange, Londra Büyükelçiliği’nde yedi yıl geçirdiği Ekvador’un verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından, 11 Nisan’da büyükelçilikte zorla gözaltına alınmış ve kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkûm etmişti.

Assange, başkanlık seçimlerini etkiledi mi?

Assange hakkındaki bir diğer iddia da, 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimlerine dair. Wikileaks, seçimlerden birkaç ay önce Demokrat Parti’nin sürücülerinden yaklaşık 20 bin elektronik postayı ele geçirmiş ve internet üzerinden yayımlamıştı.

Wikileaks’in sızdırdığı e-postaların, Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton‘ın Trump’a karşı yenilgisinde etkili olduğu ve Demokrat Parti’yi küçük düşürdüğü düşünülüyor. 

Assange, bu belgeleri sızdırarak ABD seçimlerine doğrudan karışmakla suçlanmıştı. Bu suçlamadaki etkili “sızan bilgilerden” biri Hillary Clinton’ın ekibinin Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders’ın seçilmemesi için çeşitli komplolara karıştığına ilişkin elektronik postalardı. 

Assange daha önceki ifadelerinde, Wikileaks’in Kremlin’den herhangi bir belge talep etmediğini ve herhangi bir alışveriş olmadığını söylemişti. 2016 seçimlerini etkileyen e-postaların sızdırılmasıyla ilgili ABD’de yürütülen soruşturmada ise Rus istihbarat yetkililerine de süreçle ilgili dava açılmıştı.

175 yıl hapis cezası alabilir

ABD, İngiltere’de tutuklu bulunan Julian Assange‘ın, aralarında gizli kaynakların isimlerini edinmek, yayımlamak ve belge sızdırmak dahil 18 farklı suçtan ülkeye iadesini talep ediyor. Suçlu bulunması durumunda Assange 175 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Assange’ın ABD’ye iadesiyle ilgili davanın ilk duruşması, 24 Şubat’ta Londra’da Woolwich Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Duruşmaya Assange mahkeme salonuna gelerek katılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.