Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de 2018’de 149 kadın öldürüldü: Faillerin yarısı eş veya partner

Ülkedeki kadın cinayetlerini raporlayan Femicide Census verilerine göre, İngiltere’de 2018’de 149 kadın cinayeti yaşandı. Kadınların neredeyse yarısı ayrılmak istedikleri erkek partnerleri tarafından evlerinde ya da evlerine yakın bir yerde öldürüldü. Rapora göre, fail erkeklerin yarısından fazlası daha önce kadına şiddet eğilimi gösteriyordu.

İngiltere’de 2018 yılında erkek şiddetiyle hayatını kaybeden 149 kadının yüzde 41’i ayrılmak istedikleri partnerleri ya da eski sevgilileri tarafından öldürüldü. Bu kadınların yüzde 30’u ayrılmak istedikleri ilk ay içinde, yüzde 70’i ise ayrılığın ilk yılında öldürüldü. Fail erkeklerin çoğunluğu cinayetleri keskin bir aletle ya da boğma yöntemiyle işledi. 

İngiltere’de Nia adlı kuruluşta kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyaları yürüten aktivist Ingala Smith, raporun bulgularının “ilişkisinde şiddete maruz kalan bir kadın şiddetten korunmak için o ilişkiyi bitirmeli” gibi basit açıklamaları bırakmamız gerektiğini gösterdiğini söylüyor.

Türkiye’de durum daha vahim

Her ne kadar Türkiye’de resmi makamlara bildirimin az olması sebebiyle erkek şiddetiyle öldürülen kadın sayısı hakkında sağlıklı veri elde etmek mümkün olmasa da, kadına yönelik şiddetin anatomisi İngiltere ile benzer.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, 2018 yılında erkek şiddeti ile öldürülen ve kayıtlara geçen kadın sayısı 440. Bu kadınların 105’i kendi hayatına dair karar almak istediği, 16’sı ise boşanmak istediği için erkek partnerleri tarafından öldürüldü. Kadın cinayetlerinin 131’i kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.

2019’a gelindiğinde ise Türkiye, kadın cinayetleri açısından son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Geçen yıl, 446 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Son 10 yılda ise Türkiye’de 2547 kadın cinayeti yaşandı.

Tüm dünyada her yıl birçok kadın, erkekler tarafından öldürülüyor. Nüfusa oranla kadın cinayetlerinin en sık yaşandığı yerler ise Afrika ve Asya. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.