Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceren Damar’ın katiline indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi – Damar ailesi: “30 yıl sonra çıkacak, adalet bu mu?”

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisiyken 2 Ocak 2019’da öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülen Ceren Damar Şenel’in ölümüne ilişkin davada karar verildi. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, Hikmet’i “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Hikmet’e cezai indirim uygulanmadı.

Haber: Batu Bozkürk & Fehimcan Şimşek

Kararın verildiği dördüncü duruşmaya çok sayıda kişi katıldı. Duruşma salonunun dolması üzerine, SEGBİS sistemi ile duruşmanın takip edildiği ikinci bir salon da daha önce olduğu gibi izleyicilere açıldı.

Avukat Vahit Bıçak: “Sanığın yüzme sporu yaparak geliştirdiği vücuduna maktule ilgi duydu”

Duruşma sanık Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak’ın esasa ilişkin savunmasıyla başladı.

Avukat Vahit Bıçak

Bıçak yaklaşık dört saat süren savunmasının başlangıcında hem Ceren Damar Şenel hem de Hasan İsmail Hikmet için adalet istediklerini söyledi. Şenel ile sanığın ilişkisi olduğu iddialarını yineleyen Bıçak, “Ceren Hasan’a Fransızca öğrenmesi konusunda yardımcı olmuştur. Her ikisinin de spor yapıyor olması ilişkilerinin derinleşmesine katkı sağlamıştır. Sanığın yüzme sporu yaparak geliştirdiği vücuduna maktule ilgi duymuştur” dedi. Bu sözler üzerine salondan sert tepkiler yükseldi.

Bıçak: “Kopya için tutanak tutulduğu iddiası hayatın olağan akışına uymamaktadır”

Olay gününü anlatan Bıçak, sınavda herkesin kopya çektiğini, bu eylemden dolayı yalnızca Hasan İsmail Hikmet hakkında tutanak tutulduğunu, bunun sebebinin ise Hikmet’in Şenel’in ilgisine cevap vermemesi olduğunu öne sürdü.

Bıçak: “Sanığın elindeki silah ateş aldı”

Avukat Vahit Bıçak daha sonra, “Hep söylenen 17 bıçak darbesi şehir efsanesidir. Sanık maktulü yaralamak amacıyla vajinal bölgesinden bıçaklamıştır. Maktulün hareketsiz kalması üzerine intihar etme amacıyla üzerinde bulunan tabancayı kendi kafasına dayamış, ateş edeceği sırada odaya iki kişi girmiş, elindeki silah ateş almıştır” dedi.

Baba Damar ile Bıçak arasında gerginlik

Duruşmada Damar ailesi ile Bıçak arasında gerginlik yaşandı. Bıçak’ın “Ölenin ardından ağıtlar yakıyorsunuz” demesi üzerine Ceren’in babası Mustafa Damar, “Senin ardından da ağıt yakacağız” dedi. Bıçak ise tehdit edildiğini öne sürerek “Katil ruhlu adam. Herkes hak ettiğini yaşıyor” cevabını verdi. Salondan yine sesler yükseldi.

FETÖ iddiasına tepki

Avukat Vahit Bıçak savunmasında “FETÖ” iddiasında da bulundu. “Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen Ceren Damar, 15 Temmuz lehine tweet attı” demesi yine tepkilere neden oldu.

Bıçak: “Hasan topluma kazandırılabilecek biri”

Bıçak sanığın ceza almamasını isterken “Hasan topluma kazandırılabilecek biri. Onun demir parmaklıklar arasında çürümesini isteyenleri katil ruhlu olarak görüyorum” dedi. Adalet sisteminin amacının sanığı ıslah etmek olduğunu söyleyen Bıçak, savunmasını şöyle sürdürdü: “Yargılama dışındaki faaliyetler Ortaçağı andırmaktadır. Haddini bildirmek, acı vermek amacı taşımaktadır. Sanık ‘Ben pişmanım’ diyor, bu sese kulak verin hâkim bey.”

Hasan İsmail Hikmet: “Pişmanım, hak ettiğim cezayı istiyorum”

Bıçak’ın ardından Hasan İsmail Hikmet’e son sözleri soruldu. Hikmet, “Geçmişi geri getiremem, pişmanlık yaşıyorum. Pişman olmamak elde değil, bir can gitti, benim de 23-24 senelik birikimim gitti. Adil yargılanmıyorum, küfürler, hakaretler duyuyorum. Kimse burada olaya hâkim değil. Ne eksik ne fazla, hak ettiğim cezayı almak istiyorum. Heyetinizin doğru karar vereceği konusundaki inancım tamdır” dedi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı ve Hasan İsmail Hikmet’i “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Hikmet’e ayrıca, “ruhsatsız silah taşımak”tan 1, “silahla tehdit” suçundan da 2 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme sanığa herhangi bir cezai indirim uygulamadı. Bu arada mütalaada istenen “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmek” suçundan da ceza verilmedi.

Mustafa Damar: “30 yıl sonra çıkacak, adalet bu mu?”

Davanın sonuçlanmasının ardından Damar ailesi ve avukatları bir basın açıklaması yaptı. Baba Mustafa Damar, “Katil ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı ama 30 yıl sonra çıkacak, adalet bu mu? Kendi çocuklarına olsaydı bu yasayı böyle mi yazacaklardı?” diye tepki gösterdi. Avukat Çetin Arslan da karardan memnun olmadıklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.