Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek 92 yaşında öldü

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek 92 yaşında hayatını kaybetti. Mısır devlet televizyonundan yapılan açıklamada, kısa süre önce ameliyat geçirdiği öğrenilen Mübarek’in öldüğü bilgisi paylaşıldı.

1981 ile 2011 yılları arasında Mısır Devlet Başkanı olarak görev yapan Mübarek, Ortadoğu’nun laik diktatörlerinden biri olarak biliniyor. 

2011 yılında Kahire’de Tahrir Meydanı’nda başlayan olaylar Arap Baharı’na dönüştü ve bütün bölgeyi etkiledi. Bu olaylar neticesinde Mübarek makamını bırakmak zorunda kaldı ve yıllarca hapiste kaldı. Ancak 2017 yılında suçlamalardan aklandı ve hapisten çıktı. 1981’de Mısır Devlet Başkanı seçilen Mübarek’in yönetimi yolsuzluk, polis şiddeti, siyasal baskı ve ekonomik sorunlarla birlikte anılıyor.

Savaş kahramanı

Mübarek, 1928 yılında Nil Deltası’ndaki bir köyde doğdu. 1949 yılında Mısır Hava Kuvvetleri’ne katıldı. 1950 yılında pilot olarak mezun oldu. 1972 yılında Mısır Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Mübarek ertesi yıl, Yom Kippur savaşında İsrail güçlerine karşı girişilen savaşta gösterdiği başarıdan dolayı Mısır’da ulusal bir kahraman haline geldi. 

Mübarek Mısır’ı, ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden biri yaptı. Öyle ki 2011 yılında ABD yönetimi Mübarek yönetimine yıllık 1.3 milyar dolarlık askeri yardım yapıyordu. Mübarek evli ve iki çocuk babasıydı.  

Öte yandan, Mübarek döneminde Türkiye ve Mısır’ın ilişkileri oldukça iyiydi. Mübarek, Akdeniz’deki kıta sahanlığı ve ekonomik münhasır bölge gibi konularla ilgili sorunları yıllarca erteledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.