Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M Oil’i Demirören’den devralmak üzere Rekabet Kurulu’na başvurdu

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazeteleri ile Kanal D ve CNN Türk televizyonlarının sahibi Demirören Holding’den, akaryakıt şirketi TOTAL Oil Türkiye’yi işleten Güzel Enerji ile otogaz şirketi M Oil’i devralıyor. OYAK, Demirören’den tüpgaz şirketi Milangaz’ı da satın almak istiyor. Böylece 40 yıl önce askerin partisini desteklediği için neredeyse batacak olan Demirören, 40 yıl sonra, girdiği darboğazdan emekli askerin parası ile çıkacak.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Hürriyet, Milliyet, Posta ve Fanatik gazeteleri ile Kanal D ve CNN Türk televizyonlarının sahibi Demirören Holding’den, akaryakıt şirketi TOTAL Oil Türkiye’yi işleten Güzel Enerji ile otogaz şirketi M Oil’i devralmak üzere Rekabet Kurulu’na başvurduğunu duyurdu. Aynı duyuruda, yine Demirören Holding bünyesindeki tüpgaz şirketi Milangaz’ın da satın alınması için görüşmelerin sürdüğü belirtildi. OYAK’ın resmi açıklaması şöyle:

”Mevcut faaliyet alanları dışında yeni fırsatları titizlikle değerlendiren ve yatırım yaptığı sektörlerde hızla ilerleyen OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M Oil’i Demirören Holding’den devralmak üzere Rekabet Kurulu’na başvuru yapmıştır. Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK, faaliyette olduğu sektörlerle entegre büyüyebilecek alanlarda konumlanma politikası doğrultusunda, Güzel Enerji ve M Oil’in ticari karlılığını, rekabetçi gücünü ve yarattığı katma değeri daha da artıracak olup; sürdürülebilir büyüme adımları atmaya devam etmektedir. Enerji sektöründeki dönüşümü ve potansiyeli öngören OYAK; tüpgaz, otogaz, dökmegaz pazarının öncü şirketi Milangaz’ı satın almak amacıyla Demirören Holding ile görüşmelere devam etmektedir. OYAK, 30’un üzerinde ana sektörü doğrudan etkileyen ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan akaryakıt ve otogaz sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedeflemektedir. Üyelerine ayrıcalıklı ve avantajı hizmet sunma vizyonuyla hareket eden OYAK, üyelerinin birikimlerini verimli yatırımlarla değerlendirmeye, ülkemizin büyüme ve istihdam yaratma hedeflerine ortak olmaya devam edecektir.”

Emekli askerin fonu

OYAK, satın alma girişimini ilk kez Kasım 2019’da resmen duyurmuş, Ocak 2020’de çıkan haberlere göre de iki şirket için toplam 450 milyon dolar ödemek üzere de Demirören ile el sıkışmıştı. OYAK, üyeleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları olan, kendi ifadesi ile tamamlayıcı bir mesleki emeklilik fonu. Üyelerinin parasını sekiz sektörde faaliyet gösteren, sahibi veya ortağı olduğu 39 şirkette değerlendiren OYAK’ın bünyedindeki en bilinen şirketler Renault ile Erdemir ve İsdemir demir-çelik fabrikaları. OYAK’ın yönetim kurulu başkanı emekli Tümgeneral Mehmet Taş, genel müdürü ise Süleyman Savaş Erdem.

Demirören, Doğan’dan önce Milliyet ve Vatan’ı aldı

Demirören Holding, uzun yıllardır Milangaz ile tüpgaz sektörünün önde gelen oyuncularından biriydi ama kurucusu Erdoğan Demirören’in eli de hep medyanın içindeydi. AKP iktidarına yakın duran holding, Nisan 2011’de, Karacan Grubu ile birlikte, Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Milliyet ve Vatan gazetelerini 74 milyon dolara satın aldı. Demirören yıl bitmeden Karacanlar ile yolunu ayırarak iki gazetenin tek sahibi oldu

Aydın Doğan elindeki son gazete ve televizyonları da Demirören’e sattı

Demirören Holding, Nisan 2018’de de Doğan Grubu bünyesindeki Doğan Gazetecilik, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık, Doğan TV Holding, Doğan Haber Ajansı, Doğan Dağıtım Satış Pazarlama, Doğan İnternet Yayıncılığı ve Yatırım, Doğan Media International GmbH ve Mozaik İletişim Hizmetleri’ni 916 milyon dolara satın aldı. Demirören böylelikle, Milliyet ve Vatan gazetelerinin yanı sıra Hürriyet, Posta , Fanatik gazeteleriyle Kanal D ve CNN Türk televizyonlarının da sahibi oldu. Bu satın alma için Ziraat Bankası’ndan ilk iki yılı geri ödemesiz 10 yıl vade ile 675 milyon dolar kredi çeken Demirören, Kasım 2018’de Vatan Gazetesi’ni kapattı. Bu arada Demirören Holding’in kurucusu Erdoğan Demirören, Doğan Medya’nın satın alınmasından bir süre sonra, Haziran 2018’de hayatını kaybetti.

Ziraat Bankası kredisini ödeme zamanı geldi

Ziraat Bankası kredisinin ödemesiz ilk iki yılı sona ermeye yakın Demirören Holding, büyümesini  sağlayan sektördeki varlıklarını birer birer elden çıkarıyor. Faizi bir yana kredinin 675 milyon dolar olduğu dikkate alınırsa, eğer satış bedeli söylendiği gibi 450 milyon dolar ise bu paranın kredi borcunu kapamaya yetmeyeceği açık. Dolayısı ile OYAK’ın Demirören’den Milangaz’ı da satın alacağı ya da Demirören’in Milangaz’ı da satacağı neredeyse kesin gibi

Asker yüzünden batıyordu şimdi askerin yardımı ile kurtuluyor  

Demirören Holding’in kurucusu Erdoğan Demirören, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gidilen ilk genel seçimde, darbeci generallerin kurdurup desteklediği ve seçmene işaret ettiği, başında emekli Orgeneral Turgut Sunalp’in bulunduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi’ni (MDP) desteklemişti. Ancak bu destek, seçimi kazanan Anavatan Partisi’nin (ANAP) lideri Turgut Özal’ı kızdırmış, Özal, Demirören’i batırmak için elinden geleni yapmıştı. O süreci, sahibi olduğu market zinciri Ankara Pazarları ile İstanbul-Taksim’deki değerli gayrimenkullerini satarak atlatan Demirören daha sonra Özal ve ANAP iktidarı ile yakınlaşmayı becerdi. Öyle ki Erdoğan Demirören’in eşi Tülin Demirören ile ablası Şükran Demirören Ökten, Turgut Özal’ın eşi Semra Özal’ın yakın arkadaşı olup Semra Hanım’ın papatyaları arasında yer almışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.