Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şair, yazar ve yayıncı Muzaffer İlhan Erdost, hayata veda etti

Şair, yazar ve yayıncı Muzaffer İlhan Erdost (87), tedavi gördüğü Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeti.

Asıl adı “Muzaffer” olan Erdost, kardeşi “İlhan”ın 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Mamak Askeri Cezaevi’nde dövülerek öldürülmesinin ardından, anısını yaşatmak için “Muzaffer İlhan Erdost” adını kullanmaya başladı.

Veteriner fakültesi mezunu olmasına rağmen meslek olarak gazeteciliği seçen Erdost, ilerleyen yıllarda buna yayıncılığı da ekledi. Ankara’da çeşitli yerel gazete ve dergilerde çalışan Erdost, en son 1958-63 yılları arasında Ulus gazetesinde çalıştıktan sonra 1964 ‘te Sol Yayınları’nı kurdu. Kardeşi İlhan’ın katlinden sonra onun yayınevi “Onur”un da yönetimini üstlenen Erdost, yine kardeşinin anısına İlhanilhan Kitabevi’ni kurdu. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun kurucu üyesi olan Muzaffer İlhan Erdost, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı da yaptı (1989).

Erdost, 1950’den başlayarak şiir, öykü, deneme ve eleştiriler yazdı. Yazılarında ağırlıkla toplumsal sorunları, Türkiye ve Osmanlı tarihini, tarım, faşizm, demokrasi ve sosyalizm konularını ele aldı. Erdost’un kimi eserleri şöyle:

“Türkiye Sosyalizmi” ve Sosyalizm (1969)

Türkiye Üzerine Notlar (1970)

Osmanlı İmparatorluğu’nda Mülkiyet İlişkileri (1984)

Şemdinli Röportajı (1987)

Kapitalizm ve Tarım (1984)

Ulus, Uluslaşma, Demokratikleşme (1991)

Üç Şair / Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Ahmet Arif (1994)

Kanı Kanla Yıkamak-İnsan Hakları ve Türkiye (1994)

Faşizm ve Türkiye 1977 – 1980 (1995)

Küreselleşme ve Osmanlı Devlet Modeli Makasında Türkiye (1998)

Yeni Dünya Düzenine Zorlanması Odağında Türkiye (1999)

Azınlıklar Sorunu (2005)

Sosyalizmi Seviyorum (2007)

Türkiye 2009 (2009)

İlhan İlhan (Kardeşi İlhan Erdost hakkında yazılar ve şiirler, 1983).

Havada Kalan Güvercin (Şiir-1990). 

Ey Karanlık Mavi Güneş (Öykü-1990).

Murat Yetkin yazdı: “Muzaffer Abi’nin, bir öncünün ardından”

Gazeteci Murat Yetkin de Muzaffer İlhan Erdost‘un vefatının ardından kişisel blogunda bir yazı yayınladı.

“Muzaffer Abi bir öncüydü. Sessiz, sakin, kararlı ve bütün baskılara karşı demokratik hak ve özgürlükler için kendi bildiğince çalışan öncülerden. Saygı ve rahmetle anıyorum” diyen Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.