Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya koronavirüs yüzünden diken üstünde – Sağlık Bakanı Koca: “Risk kapıya geldi, komşumuz İran’da ciddi bir salgın var”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bugüne kadar koronavirüs vakasının görülmemesinin bundan sonra görülmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi ve “Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor. Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran’da ciddi bir salgın var” dedi.   

Bakan Koca, İran’ın Kum ve Meşhed kentlerinden gelen kişileri “direkt karantinaya alma yaklaşımı içinde olduklarını” belirterek şöyle konuştu: “Vuhan’dan zaten uçuşlar durdurulmuştu. Çin’e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Dün itibarıyla yine böyle olan 12 vakamız oldu. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durum yaşıyor olacağız. Daha uçaktayken anons yapıyoruz, herkese broşür veriyoruz. Bu anlamda herhangi olabilecek en ufak bir klinik bulguda kime nasıl müracaat edilmesi gerektiğini de öğretiyoruz. Koronavirüs 33 ülkede görüldü, Türkiye’de yok, olmaması için gayret içindeyiz. Vatandaşımız panik havası içinde olmasın. Hava sıcaklığının artmasıyla salgının azalacağı yönünde dünyada, Dünya Sağlık Örgütü’nde ve bizim Bilim Kurulu’nda bir kanaat sözkonusu.”

Bakan Koca, koronavirüs vakalarının gizlendiği iddialarına da şöyle yanıt verdi: “Tedavi zincirini bırakıp ‘Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz’ mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütü’nden bir şeyi gizleyebilir misiniz? Gizlediğinizde bir daha dünyada bir yeriniz olabilir mi?”

Latin Amerika’da görülen ilk vaka Brezilya’da

Çin’de koronavirüs bulaşanların sayısı 78 bini aşarken, virüsten ölenlerin sayısı 2 bin 715 oldu. Çin’den sonra en fazla vakanın görüldüğü üç ülke ise sırasıyla Güney Kore, İtalya ve İran.

Güney Kore’de 1100 koronavirüs vakası teşhis edildi, 11 kişi virüsten dolayı öldü. İtalya’da vaka sayısı 300’ü aştı ve ölü sayısı 11’e yükseldi. İran’da 100’e yakın kişide koronavirüs görüldüğü açıklandı, ancak rakamın daha yüksek olduğu düşünülüyor. Resmi rakamlara göre, İran’daki ölü sayısı 16.

Avusturya, Hırvatistan, İsviçre ve Cezayir, ülkelerinde görülen vakaların İtalya’ya seyahat eden kişilerden kaynaklandığını açıkladı. İtalya’dan Brezilya’ya uçan bir kişide de koronavirüs tespit edildi. Böylelikle virüsün görüldüğü ilk Latin Amerika ülkesi Brezilya oldu.

Yunanistan Sağlık Bakanlığı da ülkedeki ilk koronavirüs vakasını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Sotiris Tsiodras, İtalya’nın kuzeyine seyahat etmiş 38 yaşındaki bir Selanikli’de koronavirüs tespit edildiğini söyledi. Tsiodras ayrıca tüm Yunanistan vatandaşlarına hijyen kurallarına uyma çağrısı yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.