Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay Valisi Rahmi Doğan: “İdlib’de rejim güçlerinin düzenlediği saldırıda 33 asker şehit oldu”

Suriye’nin İdlib kentinde Türk askerlerine yönelik saldırıda, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın açıklamalarına göre 33 asker hayatını kaybetti. Vali Doğan, yaralıların hiçbirinin hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi.

Akşam saatlerinde yaşanan saldırıyla ilgili ilk resmi açıklama, Hatay Valisi Rahmi Doğan‘dan geldi. İlk açıklamasında dokuz askerin hayatını kaybettiğini açıklayan Doğan, “Ağır yaralılarımız var, yaralılarımızı Cilvegözü Sınır Kapısından Türkiye’ye aldık. Tedavileri devam ediyor” diye konuştu. Doğan, daha sonra hayatını kaybedenlerinin sayısının 33’e yükseldiğini basın mensuplarıyla paylaştı.

“Rejimin tüm hedefleri ateş altına alınmıştır”

Saldırının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Beştepe’de bir güvenlik zirvesi toplandı. Toplantı yaklaşık altı saat sürdü. Toplantı sürerken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun şu açıklamayı yaptı: “Zirvede, Esad rejiminin yüzbinlerce Suriyeli’nin ölümünden sorumlu olduğu vurgulanarak, namlusunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerini  korumak üzere görev yapan askerlerimize doğrultan gayrimeşru rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir. Bu vesileyle rejimin işlediği insanlığa karşı suçların durdurulması amacıyla Astana Süreci’nin tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz. Geçmişte Ruanda’da, Bosna-Hersek’te yaşananların bugün İdlib’de tekrarlanmasına seyirci kalınamaz, kalınmayacaktır. Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacaktır. Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecektir.” 

Saat 03:20 civarında biten toplantı sonrası ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

“Mülteci politikamız aynı ama mültecileri tutabilecek durumda değiliz”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise saldırı sonrası açıklamasında “Rejim düşman unsur haline gelmiştir” dedi. CNN Türk yayınına bağlanan Çelik, Türkiye’deki mültecilerin Avrupa’ya geçiş denetiminin durdurulduğu haberleriyle ilgili soruya “Bizim resmen bu konuda söyleyecek bir şeyimiz yok. Yapılan saldırılar nedeniyle Türkiye’den Avrupa’ya yönelik, Suriye topraklarından da Türkiye’ye yönelik hareketlenme oluyor. Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var. Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” cevabını verdi.

CHP Meclis’i toplantıya çağırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başsağlığı açıklaması yaptı ve CHP MYK’sı toplandı. Toplantı sürerken CHP Sözcüsü Faik Öztrak açıklama yaptı. Öztrak, “Onlarca şehidimiz varken TBMM’nin buna sessiz kalmaması gerekir. Yarın TBMM’yi kapalı oturumla toplantıya çağırıyoruz. Soru almayacağım çünkü soruları cevaplaması gereken başkaları” diye konuştu.

ABD’nin NATO Büyükelçisi: “Erdoğan S-400’lerden vazgeçmesi gerektiğini görmeli”

Amerika Birleşik Devletleri’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, saldırı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye kimin güvenilir ortak olup kimin olmadığını görmeli. Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmişteki ve gelecekteki müttefikinin biz olduğumuzu ve S-400’lerden vazgeçmeleri gerektiğini görür.”

ABD Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye’nin yanındayız”

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. New York Times’ın haberine göre bakanlıktan bir temsilcinin yaptığı açıklamada, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız. Esad rejimi, Rusya ve İran destekli güçleri bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.