Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib’de 33 askerin hayatını kaybetmesi – Kremlin: “Erdoğan ve Putin, telefonda, gelişmelerden duydukları derin endişeyi paylaştı”

İdlib’de 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin’den yapılan açıklamada, iki liderin İdlib’deki gelişmelerden ötürü duydukları derin kaygıyı birbirlerine ilettikleri kaydedildi. Kremlin, iki liderin yakın zamanda bir araya gelmek için tarih konusunda uzlaşmaya çalışacaklarını da duyurdu.

İki liderin telefon görüşmesine dair Lüksemburg’ta açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, 2018’deki ateşkese atıfta bulunarak, Putin ve Erdoğan’ın, telefon görüşmesinde, ilgili mutabakatların uygulanması konusunu ele aldıklarını söyledi. Rusya’nın da İdlib’deki Türk askerlerinin güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu da belirten Lavrov, BBC’nin haberine göre şunları söyledi:

Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerinin ölmesi gibi trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi. Moskova, Suriye’de Türk askerlerinin hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara’ya başsağlığı diliyor. Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda koordinasyonu sürdürmeye hazır.

İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde yapılması gerekenler konusunda Türk ve Rus devlet başkanlarının mutabık kaldığı anlaşmalara bağlı olduğumuzu yeniden teyit ediyorum. Muhaliflerin teröristlerden ayrılması, bu bölgenin iç kısmının silahtan arındırılması ve Suriye ordusu ile Rus ordusuna ait bölgelerin hedef alınamamasının sağlanması, bu bölgeden geçen karayolunun kullanımının engellenmemesi. Türk ortaklarımızla birlikte asıl amacımız bunlar.

Suriye ordusunun İdlib’deki teröristleri durdurma hakkı vardır. Rusya, Suriye ordusunun bunu yapmasına engel olamaz, Türkiye ile de sürekli iletişim halindeyiz. Rusya, Türkiye ile uzlaştığı İdlib anlaşmalarına hâlâ bağlı ancak Türkiye de bu anlaşmaları uygulamaya başlamalı. Suriye’deki teröristlere taviz verilmeyecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.