Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano: “Sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış gözlemlersek AB topraklarını savunmak üzere harekete geçeriz”

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Medyascope’tan Burak Tatari’ye konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcüsü Peter Stano, İdlib’de Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ve çok sayıda mültecinin Avrupa’ya geçmek üzere sınırlara akın etmesini değerlendirdi. AB’nin İdlib’de tüm tarafları diyaloğa ve çatışmaya son vermeye davet ettiğini söyleyen Stano, ”Kaybedilen her hayat çok üzücü” dedi. Medyada yayınlanan mülteci haberlerinin farkında olduklarını belirten Stano, Ankara ile iletişimde olduklarını ve Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin göçmen politikasında değişiklik olmadığı yanıtını verdiğini aktardı. Stano, yasadışı şekilde sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış gözlemlemeleri halinde ise harekete geçeceklerini söyledi.

Stano şöyle konuştu:

“İdlib ve çevresinde yaşananlar büyük bir endişe yarattı. Şu an durum çok tehlikeli halde. Avrupa Dış Politikası adına en yetkili olan Yüksek Temsilci Josep Borrell bunun bir an önce durması gereken, tehlikeli bir gerginlik olduğunu söyledi. Durum, uluslararası alanda büyük bir çatışma riski taşıyor. 

Bu nedenle Avrupa Birliği iki tarafa da acilen da gerginliği düşürme ve İdlib’de çatışmayı durdurma çağrısında bulunuyor. Çünkü en sonunda, en büyük bedeli ödeyenler siviller oluyor. Çok sayıda sivil İdlib’deki gerginlik sebebiyle acı çekiyor. Unutmayalım, kadınlar, çocuklar ve yaşlı insanlardan oluşan on binlerce sivil insani durumdan en çok zararı görüyor. Bu sebeple Avrupa Birliği tüm tarafları çatışmaya son vermeye ve politik çözümler bulmaya davet ediyor. Çünkü kaybedilen her hayat çok üzücü.

Medyada yayınlanan mülteci haberlerinin ve yapılan yorumların farkındayız. Ancak bizim için asıl önemli olan, ortaklarımız olan Türkiye’nin temsilcilerinin açıklamaları. Türkiye ile yasadışı göçü engellemek adına yaptığımız bir anlaşma var. Türkiye’den göçmen anlaşmasına uymasını ve gereklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Ancak şu ana kadar Türkiyeli ortaklarımızdan göçmen anlaşmasıyla ilgili değişiklik olduğuyla ilgili bir haber almadık. Ancak durumu çok yakından takip ediyoruz, Türkiye ile sınırı olan üye devletlerimizle iletişim halindeyiz. Ancak yasadışı şekilde sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış olduğunu gözlemlersek buna göre hareket ederiz. Ancak Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum Türkiye’nin politikasında değişiklik olmadığını açıkladı

Bizim için önemli olan Türkiye ile olan anlaşmanın yürürlükte olması. Bu durumda değişiklik olması halinde harekete geçeceğimizi söylemiştim. Medyada çıkan göçmen haberlerini henüz doğrulayacak durumda değiliz. Ama başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere üye devletlerle temas halindeyiz. Dediğim gibi sınırı aşmaya çalışan göçmen sayısında artış gözlemlersek, buna hazırız ve Avrupa Birliği topraklarını savunmak üzere harekete geçeriz.”  


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.