Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sınırdaki mülteciler anlatıyor: “14 yaşındayım, Avrupa’ya geçersem hayalimdeki mesleği yapmak istiyorum”

Türkiye-Yunanistan sınırında Pazarkule kapısının önünde bekleyen mülteciler, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 14 yaşındaki bir Afgan, haklarının kısıtlı olduğunu, Avrupa’ya geçerse hayalindeki mesleği yapmak istediğini söyledi. Bir mülteci “Devletten maaş alıyorlar” iddialarına karşı çıkarken, bir diğeri hastaneye bile kabul edilmediklerini aktardı.

Mülteciler arasında Türkçe ve İngilizce bilen sayısı oldukça az. Ağırlıklı olarak Afgan, Suriyeli, İranlı mülteciler alanda beklemeye devam ediyor. İstanbul’un yanı sıra Ankara, Denizli, Kütahya gibi illerden otobüslerle gelenler de sınıra ulaştı.

“Hastaneye dahi gidemiyoruz”

Medyascope olarak, sınırda iki gündür neler yaşandığını aktarmaya çalışırken bir yandan da bekleyişleri süren mültecilerle konuştuk. 14 yaşındaki Afgan bir genç kız, Kütahya’dan ailecek Edirne’ye geldiklerini anlattı ve “Ben Kütahya’da okuyordum, ablamlar çalışıyordu. Orada haklarımız kısıtlıydı. Sigorta da kesilmişti. Eğer Avrupa’ya geçersem hayalimdeki mesleği yapmak istiyorum” dedi.

“Geçemezsem burada kalacağım, geri dönmeyeceğim” diyen başka bir mülteci ise “Türkiye’de yaşamak çok zor. Okul yok, çalışman lazım. Devletten maaş alıyorsunuz diyorlar ama almıyoruz” diye konuştu. Diğer bir mülteci ise kimliklerinin olmadığını, bu nedenle hastaneye dahi kabul edilmediklerini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.