Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de yine seçim var: Netanyahu ve Gantz “üçüncü raunt”ta da yenişemeyebilir

İsrailliler son bir yıl içinde üçüncü kez, bugün, sandık başına gidiyor. Seçim sonuçları, rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak suçlamalarıyla iki hafta sonra hâkim karşısına çıkması beklenen Başbakan Binyamin Netanyahu açısından referandum niteliği taşıyor.

Halihazırda başbakanlık koltuğunda en uzun süre kalan siyasetçi unvanını taşıyan Netanyahu, beşinci dönem için yarışıyor. En yakın rakibi ise, adını İsrail bayrağının renklerinden alan Mavi Beyaz İttifakı’nın lideri ve eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz.

Oylamadan dört gün önce Gantz’ın strateji danışmanının, patronunun cesur olmadığından yakındığı bir ses kaydı ortaya çıktı. Gantz danışmanını derhal kovdu ama Netanyahu’ya da büyük bir koz vermiş oldu. Netanyahu kampanyasının son günlerini Gantz’ı ülkeyi yönetmek için yeterli cesareti olmamakla, zayıflıkla suçlayarak geçirdi.

İsrail Başbakanı, kampanyasının omurgasını ise seçimden sonra Filistinliler’den ilhak etmeyi vaat ettiği topraklar üzerine kurdu. Fakat Gantz’ın Filistin sorununa ve Filistinlilerle barış sürecine bakışı Netanyahu’nunkinden çok farklı değil. Hem Netanyahu hem de Gantz, Batı Şeria’daki uluslararası hukuka aykırı Yahudi yerleşim birimlerinin ve Ürdün Vadisi’nin İsrail’e ilhakına sıcak bakıyor.

İsrail’de seçmen sayısı 6 milyon 300 bin. Sandıklar Türkiye saatiyle gece 23.00’te kapanacak.

İsrail’deki bundan önceki iki seçim 9 Nisan ve 17 Eylül 2019 tarihlerinde yapılmıştı. Her iki seçimden de Netanyahu’nun Likud partisi ile Mavi-Beyaz İttifakı başabaş sonuçlarla çıkmış, ama ne Netanyahu ne de Gantz ülkeyi yönetecek koalisyon hükümetini kurmayı başarabilmişti. Kamuoyu yoklamaları seçmenlerin yine Likud ve Mavi-Beyaz arasında hemen hemen eşit bir şekilde bölündüğüne, dolayısıyla yenilenecek parlamentodan da hükümet çıkarmanın kolay olmayacağına işaret ediyor. Nitekim üçüncü seçimin nasıl sonuçlanacağına dair geçen hafta yapılan bir ankette, katılımcıların çoğu “dördüncü seçim” seçeneğini işaretlemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.