Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “Son 14 gün içinde İran, Çin, İtalya, Irak, Güney Kore’de bulunanlar rapor alabilir”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgınına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, so 14 gün içinde İran, Irak, Güney Kore ve İtalya’yı ziyaret etmiş olanların raporlu sayılabileceklerini söyledi, zorunlu olmadıkça yurtdışına çıkılmaması uyarısında bulundu.

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından COVID-19 (yeni koronavirüs) salgınıyla ilgili alınan kararları ve son gelişmeleri açıkladı. Virüsün bulaşıcılığının özellikle genç ve çocuk yaş grubunda daha az görüldüğü bilgisini paylaşan Koca, vakaların yüzde 85’inin normal mevsimsel grip gibi geçtiğini belirtti. Bakan Koca, koronavirüs taşıyan hastaların yüzde 15’inin durumunun daha ağır seyrettiğini, riskli hasta gruplarında ise ölüm oranının yüzde 15’lere ulaştığını söyledi.

Yurtdışına çıkan vatandaşlara önemli uyarı

Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Kapımızda bir salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Dün, önceki gün veya 14 gün itibarıyla bölgede olup ülkeye giriş yapmış vatandaşımız da var. Bu beş ülkeye (Çin, İran, Irak, Güney Kore ve İtalya) özellikle ve yurtdışında seyahat etmiş olan kişilerin kalabalık ortamlara girmemelerini, mümkün mertebe son 14 günlerini evde geçirmelerini önemsiyoruz. Karantina olarak gördüğümüz ülkeden gelmiş olanların 14 gün kalabalık ortamlara girmemelerini, herhangi bir bulgusu olduğunda, -ateş gibi, öksürük gibi- maskesini takarak müracaat etmelerini önemsiyoruz.

Raporlu sayılacaklar

Koca ayrıca, Türkiye’de bugüne kadar herhangi bir vakaya rastlanmadığını ancak bunun bugün veya yarın rastlanmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Son 14 günü kritik beş ülkede geçiren öğrenci veya çalışanların sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli sayılmalarını kararlaştırdıklarını açıklayan Sağlık Bakanı, şöyle konuştu: “Bugün için bu enfeksiyonu taşıyan, İran ve benzeri ülkelerde olanlar olabilir. Onun için önümüzdeki birkaç gün içinde üç gün beş gün karşınıza çıkabilir. O kişilerle yakın temas içinde olunmaması gerekiyor. Anne babasına bulaştırır, çalışma ortamına bulaştırabilir. Öğrenciyse okulda, yurtta olabilir. Onun için de bugün yayımlamış olacağız bununla ilgili kararı; son 14 günü özellikle bu beş ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanların sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli sayılmalarını kararlaştırdık. Bu yazı sağlık kuruluşuna gitmiş olacak. İran, Irak, Güney Kore, Çin gibi ülkelerde geçirmiş olanların raporlu sayılabileceklerini ve bu dönemi evlerinde geçirmelerini özellikle ifade etmek istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.