Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan: “Türkiye insan kaçakçılığını teşvik ediyor”

Yunanistan, Türkiye’yi insan kaçakçılığını teşvik etmekle suçladı. Kara ve deniz sınırlarına akın eden sığınmacılar nedeniyle Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayan Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, “sığınmacıların sınırlardaki saldırısına karşı Yunan silahlı kuvvetlerinin de dahil olduğu sınır muhafız gücünün en üst düzeye çıkarılmasına” karar verdiklerini duyurdu. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas da, Türkiye’nin diplomatik baskı için sığınmacıların Yunanistan sınırına geçmesine izin vermesini kınayarak, “Ankara böylece insan kaçakçısı durumuna düşmüştür” dedi. “Ülkemizin güvenliğine yönelik asimetrik bir tehdit var” diyen Petsas, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında alınan kararlar çerçevesinde, bir ay boyunca yeni sığınmacı başvurusu kabul etmeyeceklerini de açıkladı.

Yunanistan, Avrupa Birliği Antlaşması’nın “uluslararası korumaya muhtaç üçüncü ülke uyrukları”yla ilgili ortak bir politika belirlenmesine dair 78. maddesinin, “ani göç akınları”nın yol açtığı “acil durum” hallerini düzenleyen üçüncü maddesi çerçevesinde tedbir alınmasını da istedi. Nitekim Avrupa Birliği dışişleri bakanları da bu hafta, sığınmacı akınına önlem alınmasını isteyen Atina’nın talebiyle, olağanüstü toplanacak. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell toplantı kararını şu sözlerle duyurdu:

“İdlib’deki çatışma, uluslararası barış ve güvenliği ciddi bir şekilde tehdit ediyor, tarifsiz acıya yol açıyor. AB, insani krizi durdurmak için çabalarını ikiye katlamalı. Bu nedenle gelecek hafta İdlib’deki gelişmeleri görüşmek için Dış İlişkiler Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyorum.”

Borrell Türkiye’yi de, sığınmacılarla ilgili olarak AB ile yaptığı mutabakatın gereklerini yerine getirmeye çağırdı ve “Yunanistan ve Bulgaristan’a destek veriyoruz” diye konuştu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise, 3 Mart Salı günü Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Michel, “Yunanistan’ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz” dedi.

Michel’e Yunanistan Başbakanı Miçotakis eşlik edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.