Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kara Murat ile Karaoğlan aynı gün yetim kaldı: Abdullah Turhan ile Suat Yalaz hayatını kaybetti

Çizgi roman kahramanları “Kara Murat” ve”Tolga”nın çizeri Abdullah Turhan (87) ile bir diğer ünlü çizgi roman kahramanı Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz (88) dün (2 Mart 2020) hayata veda ettiler.

Abdullah Turhan, 1933’te Trabzon’un Akçaabat ilçesinde dünyaya gelmişti. Resim ve çizgi romana 1954’te Yeni Sabah gazetesinin açtığı ressam sınavını kazanarak başlayan Turhan’ın, yazarı gazeteci Rahmi Turan olan unutulmaz karakteri “Kara Murat”ın çizgi serisi, ilk kez 1971 yılında Günaydın gazetesinde yayımlanmaya başlamıştı. Daha sonra, 1974’te çizgi roman olan Kara Murat, 946 sayı boyunca her hafta okuyucuyla buluştu.

Abdullah Turhan

Abdullah Turhan’ın unutulmaz bir diğer çizgi karakteri de “Tolga”ydı. İlk kez 1969’da 1001 Roman Dergisi’nde yayımlanan Tolga’nın yazarı da Abdullah Turhan’dı. Turhan’ın çizgi roman dünyasına kazandırdığı diğer tarihi karakterler de “Kara Batur” ve “Alptekin”di.

 

Kara Murat

Yaşadığı Muğla’nın Datça ilçesinde hayata veda eden Abdullah Turhan bugün, Mesudiye Köyü’ndeki Avlana Cami’sinde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bahçearası Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Çizgi roman dünyası dün bir diğer ünlü çizeri Suat Yalaz’ı da kaybetti. Karaoğlan karakterinin yaratıcısı Yalaz, kalp rahatsızlığı nedeni ile hayata veda etti.

Suat Yalaz

Suat Yalaz, 1932 yılında, Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesinde dünyaya gelmişti. Yalaz’ın ilk karikatürü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayımlandı. İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitiren Yalaz, Karaoğlan’ı 1962 yılında yarattı. İlk kez 3 Ocak 1962’de Akşam gazetesinde tefrika edilen Karaoğlan, 1963’ten itibaren de haftalık tarihi çizgi roman olarak yayımlandı. Dergi, en son 2000’li yıllarda okuyucuyla buluşmuştu.

Karaoğlan

Hem yazarı hem çizeri Suat Yalaz olan Karaoğlan, yine Yalaz’ın yazdığı senaryolar ile pek çok kez film olarak da izleyicinin karşısına çıktı.

Yalaz’ın cenazesi yarın (4 Mart 2020) İstanbul’da, Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.