Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sınırda bir göçmen daha hayatını kaybetti: Türkiye açıkladı, Yunanistan yalanladı

Edirne Valiliği, Yunanistan güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu bir göçmenin hayatını kaybettiğini, beş göçmenin ise yaralandığını açıkladı. Yunanistan Hükümeti Sözcüsü Stelyo Petsas ise açıklamayı yalanlayarak Türkiye’yi yalan haber yaymakla suçladı.

The Economist Türkiye muhabiri Piotr Zalewski ise olaya ilişkin görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

Edirne Valiliği‘nin açıklamasında şöyle denildi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyon Başkanı Bursa Milletvekili Sayın Hakan Çavuşoğlu ile beraberindeki sekiz milletvekilinden oluşan heyet inceleme ziyareti gerçekleştirmek üzere 4 Mart 2020 Çarşamba günü ilimize gelmiştir. Program dahilinde saat 11.00’de Pazarkule Kara Hudut Kapısı’nda Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin toplu olarak bulunduğu alanda komisyon üyelerince yapılan inceleme sırasında; Kastanies Sınır Kapısı ile Pazarkule Sınır Kapımız arasındaki bölgede bulunan göçmenlere Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak ateş açılmıştır. Açılan ateş sonucunda göçmenlerden 3’ü ayağından, 1’i kasık bölgesinden, 1’i kafasından ve 1’i de göğüs bölgesine isabet eden gerçek mermi sonucu toplam 6 erkek şahıs yaralanmıştır. Göğüs bölgesinden yaralanan şu an için kimliği tespit edilemeyen erkek şahıs olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambülans ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılmış ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.

Yaşanan olaylara TBMM İnsan Hakları Komisyon üyeleri de şahit olmuştur. Yunanistan güvenlik kuvvetlerince; son kullanma tarihi 1978 yılında bitmiş gaz bombaları ile plastik mermilerin kullanıldığı müdahaleler son olarak göçmenlerin yaşam hakkını hiçe sayar bir boyuta vararak gerçek mermilerle hedef gözetmeksizin ateş açma biçimini almıştır. Meydana gelen ölüm ve yaralanma vakaları ile ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

“Yunan polisi gerçek mermilerle sığınmacıları hedef aldı”

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yaralı bir göçmenin fotoğrafını paylaşarak şunları söyledi: “İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak Pazarkule sınırında yaptığımız incelemeler sırasında ne yazık ki Yunan polisinin gerçek mermilerle sığınmacıları hedef aldığını ve beş sığınmacının vurulduğunu yaşayarak gördük.”

“Türk tarafı, Yunanistan’ı hedef alan yalan haberler üretip yayıyor”

Yunanistan Hükümeti Sözcüsü Stelyo Petsas ise Edirne Valiliği’nin “Yunan güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu bir göçmen öldü” açıklamasını yalanladı. Türkiye’yi “yalan haber yaymakla” suçlayan Petsas’ın açıklaması şöyle: “Türk tarafı, Yunanistan’ı hedef alan yalan haberler üretip yayıyor. Bugün de Yunanistan’ın ateş açıp insanları yaraladığı yalanını ürettiler. Daha önce yaralılardan bahsediyorlardı, şimdi ise bir kişinin öldüğünden bahsediyorlar. Daha önceki yalanlamamızı tekrar ediyorum. Böyle bir şey yaşanmadı. Yunan yetkililer ateş açmadı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.