Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da iki prensin Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın emriyle tutuklandığı iddia ediliyor

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in kardeşi Ahmed bin Abdülaziz’in ve eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın emri ile tutuklandıkları iddia edildi.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’in kardeşi Ahmed bin Abdülaziz ile eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın emri ile cuma günü tutuklandıkları belirtildi.

Muhammed bin Salman‘ın bu operasyonla, gücünü pekiştirdiğinin altı çizildi. Ayrıca Kral Salman bin Abdülaziz’in, tutuklamaları onayladığı da söyleniyor.

İddialar ilk olarak önceki gün The Wall Street Journal tarafından ortaya atıldı fakat Suudi Arabistan yönetimi konuyla ilgili konuşmadı.

Reuters‘a konuşan kaynaklar, Nayef ve üvey kardeşi Nawaf’ın cuma günü çölde kamp yaparken, Ahmed’in ise evinden alındığını söyledi. Veliaht prensin bu operasyonu gerçekleştirmesinde 84 yaşındaki Kral Salman’ın iyice yaşlanmasının etkili olduğu belirtildi.

Kaynaklardan biri prenslerin vatan hainliği suçlamasıyla tutuklandığını, güçlü kabilelerin desteğini alarak darbe planladıklarını ama henüz harekete geçememiş olduklarını doğruladı. Muhammed bin Salman’ın, prensleri “Amerikalılar ve diğer yabancı güçlerle bir darbe yapmak için temas kurmakla suçladığı” da konuşulanlar arasında.

Reuters, tutuklanan prenslerin nerede tutulduklarının bilinmediğini ve darbe suçlamaları hakkında kendileriyle konuşmak için bir yol bulmanın imkansız olduğunu belirtti.

2017’de bir darbeyle taht şansı elinden alınan eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef‘in tutuklanmasıyla, Veliaht Prens Salman’ın tahta geçmesinin önünde hiçbir engel ve rakip kalmamış oldu. Prens Ahmed ise Prens Salman’ın göreve gelmesinden sonra çoğunlukla siyasetten kaçınan bir profil çizse de 2018 yılında Londra’daki evinin önünde yaptığı kraliyet karşıtı açıklamalarından dolayı ülkesine çağrılmış, ardından sessizliğe bürümüştü.

34 yaşındaki Veliaht Prens Salman, ülkede oldukça popüler ve tahta geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Cemal Kaşıkçı cinayeti ve geçen yıl Suudi petrol tesislerine yapılan saldırıların ardından Salman’ın liderlik yeteneği sorgulanır oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.