Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’daki 8 Mart kutlamaları: Gözaltına alınan 34 kadın serbest bırakıldı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde dün akşam İstanbul Taksim’de yapılmak istenen Feminist Gece Yürüyüşü sırasında gözaltına alınan 34 kadın önce hastaneye, ardından karakola götürüldü. Kadınların hepsi serbest bırakıldı.

Dün akşam Sıraselviler Caddesi’nden İstiklal Caddesi’ne çıkmak isteyen kadınlara polis, biber gazıyla sert müdahalede bulundu. Müdahaleye rağmen yürümeye devam eden kadınları polis Karaköy’e kadar kalkanlarla sürükledi. Cihangir Meydanı’na gelindiği sırada, polisler bir anda bir grup kadını çembere aldı ve çemberin içindeki tüm kadınları gözaltına aldı. Polis müdahalesinin ardından Karaköy’de toplanan kadınlar basın açıklaması yaptı:

“Nefes alabilmek, mutlu olabilmek, dans etmek istiyoruz. Barış istiyoruz. Savaşı besleyen, hayatlarımızın her alanında erkek şiddetini, sömürüyü ve milliyetçiliği destekleyen patriyarkal sisteme ‘artık yeter’ diyoruz”. Savaş ise sınırlar gittikçe daha da ölümcülleşirken göçmenlerin yaşamı devletlerin çıkarları için pazarlık konusu haline getiriliyor. Irkçılık ve ayrımcılık palazlanırken kadın ve LGBTİ+ göçmenler daha da güvencesiz koşullara, cinsel istismara, şiddete açık yaşam alanlarına itiliyor. Kabul etmiyoruz. Kürtaj hakkımıza ulaşamıyoruz! Güvenli ve ücretsiz kürtaj, devlet hastanelerinde ya yapılmıyor ya da erkekten onay bekleniyor. Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabileceği yasada belirtilmesine rağmen, bizim payımıza düşen keyfi uygulamalar oluyor. Hep birlikte haykırıyoruz: Bedenimizle ilgili kararlar bizim!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.