Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Petrol bir gecede yüzde 30 değer kaybetti, Asya piyasaları ağır sallandı

Önce ABD-Çin ticaret savaşı, ardından da yeni tip koronavirüs salgını ile gerilimli günler yaşayan küresel piyasalar dün petrol fiyatlarının ani düşüşü ile sarsıldı. Asya borsaları pazartesi gününe yüzde 5’ten fazla düşüşle başlarken ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ilk kez yüzde 0.5’in altına indi. 30 yıllık tahvillerin faizi ise yüzde 1’in altına düştü.

Geçen hafta koronavirüs salgınının ekonomideki etkilerini azaltmak isteyen ABD Merkez Bankası Fed ani bir kararla politika faizini 50 baz puan düşürmüştü. Fed’in faiz indirimi kararının piyasaları olumlu etkilemesi beklenirken acil olarak yapılan indirimin piyasaları daha da paniğe sevk ettiği söylenebilir.

Trader’lar yeni işlem aralıklarının nerede oluştuğunu görmekte güçlük çekiyor

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 5 düştü ve alt sınıra dayandı, işlemler durdu. 2019’un son çeyreğinde ekonomisinin yüzde 7,1 küçüldüğü açıklanan Japonya’da hisse senetleri yüzde 6 geriledi. İngiltere’de ise FTSE 100 endeks vadeli kontratları yüzde 7’nin üzerinde geriledi. Japon Yeni ve Avustralya Doları hariç para birimleri sert dalgalanmalarla karşılaştı. ABD 10 yıllık tahvillerinin faizinde çeyrek puanın üzerinde gerileme görüldü.

Petrol piyasaları, OPEC koalisyonundaki bölünmenin Suudi Arabistan ve Rusya arasında bir fiyat savaşını başlatmasının ardından yüzde 30’un üzerinde çöktü. Brent petrolü vadeli fiyatları, Asya seansının açılmasının hemen ardından 1991’de Körfez Savaşı sırasındaki düşüşten bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Küresel gösterge brent petrolün fiyatı varil başına 31.02 dolara kadar indi.

Türkiye’de ise Türk Lirası dün geceden bu yana ABD Doları karşısında yüzde 1,33, euro karşısında yüzde 2,19 oranında değer kaybetti. Haberi hazırladığımız sırada 1 ABD Doları 6,17 ₺, 1 euro 7,02 ₺’den işlem görüyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.