Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Covid-19 salgını: Çin salgını yavaşlatmayı başardı, İtalya ise yayılmasını önlemek için ülkede seyahat ve toplantıları yasakladı

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çıkış ülkesi Çin, ilk pozitif vaka bildiriminden 70 gün sonra hastalığın yayılmasını önlemede kayda değer ilerleme sağlamış görünüyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Covid-19 salgınının başlangıç noktası Vuhan kentine gitti. Şi’nin 31 Aralık 2019’daki ilk vaka bildiriminden bu yana kente yaptığı bu ilk ziyarette, önlemleri yerinde incelediği bildirildi.

Çin’de son üç gündür, Vuhan’ın bulunduğu Hubei eyaleti dışında yeni koronavirüs vakası tespit edilmedi. Son olarak pazartesi günü koronavirüs görülen 19 kişiden 17’sinin Vuhan’da yaşadığı, ikisinin ise yurtdışından Çin’e geldiği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü yetilileri, mart ayı başında Çin’in Covid-19’un yayılma hızını yavaşlattığını yeni hasta sayısındaki azalmaya dair veriler eşliğinde duyurmuş ve Pekin yönetiminin başarısının başka hükümetler için önlem alma konusunda cesaretlendirici olmasını temenni etmişti.

İtalya’da tecrit tedbirleri ülke geneline yayıldı

Hastalığın hızla yayılmaya başladığı İtalya’da hükümet, daha önce hastalığın ilk görüldüğü kuzey bölgeleri için alınan tecrit tedbirlerini tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletti. Buna göre, tüm ülke genelinde iş ya da sağlık gibi gerekçelerle zorunlu olmayan seyahatlere izin verilmeyecek; okullar en az 3 Nisan’a kadar kapalı kalacak; kamuya açık alanlarda toplanma yasağı uygulanacak; tüm futbol liglerinde maçlar, tüm spor etkinlikleri ve müsabakaları durdurulacak. Covid-19’un yayılmasıyla mücadele için herkesin fedakârlık yapması gerektiğini söyleyen İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, “Maalesef zaman yok. Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım, hem de hemen” dedi.

İtalya’da yeni tip koronavirüsün son iki günde 1598 kişiye daha bulaştığı tespit edilmiş, 9172 doğrulanmış vaka sayısı ile ülke, salgının Çin’den sonra en hızlı yayıldığı ikinci ülke olmuştu.

Dünya çapında Covid-19 pozitif vakaların toplam sayısı 114 bini, bu hastalıktan ölenlerin sayısı ise 4 bini geçmiş durumda.

ABD’de 22 can kaybı

ABD’de Maryland Eyaleti Valisi Larry Hogan, 80’li yaşlarında bir kadının Türkiye seyahatinde koronavirüse yakalandığını iddia etti. Vali Hogan, bu vakanın, Türkiye’ye seyahat ile bağlantılı ilk coronavirüs vakası olabileceğini belirtti.

ABD genelinde en az 34 eyalete yayılan Covid-19 vakalarının sayısı 566’ya yükseldi. Virüs kaynaklı can kaybı ise 22. Ülkede yeterli test yapılmadığı için vakaların ne kadar yaygın olduğunun bilinmediği kaygısı hakim. Trump yönetiminin salgınla mücadelede geç ve yetersiz kaldığına dair eleştiriler artarken, ülkede yetkililer şimdilik kalabalık toplantılardan, gemi seyahatlerinden ve hava yoluyla seyahatten kaçınılması çağrısında bulunuyor.

Fransa Kültür Bakanı da hastalığa yakalandı

Koronavirüsle mücadele kapsamında İsrail dün, ülkeye gelen herkesin 14 gün boyunca karantinaya alınacağını duyurdu. Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, ülkedede hastalığın bulaştığı son siyasetçi oldu. Daha önce bazı milletvekillerinin de Covid-19 pozitif olduğu bildirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.