Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasankeyf’te sona doğru – Tarihi ilçe sular altında kalırken, arkeologlar tepkili: “Bir tarih, insan eliyle nehre boğduruldu”

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesi Ilısu baraj göletinin altında kalırken, Hasankeyf son günlerini görmeye gelenleri ağırlıyor. İlçe sular altında kalmadan önce taşınan tarihi eserler yeni ilçede ziyaretçilerini bekliyor, yerli turistler sular altındaki kalıntıların önünde fotoğraf çektiriyor. Medyascope’a konuşan arkeolog Nevin Soyukaya tepkili. Daha önce Hasankeyf kurtarma kazılarında da görev alan Soyukaya, “Binlerce yıldır kesintisiz yaşam süren Hasankeyf ne yazık ki sular altında kalıyor. Oraya hayat veren ve o kültürü doğuran nehre boğduruluyor insan eliyle. Bize göre yanlış yapılıyor. Çünkü ‘Büyük sular, büyük kültürler doğurur’ diye bir söz var. Dicle ve Fırat büyük sular, geçtiği bütün topraklarda ve kıyılarda büyük kültürler doğurmuş, Hasankeyf ve Dicle vadisindeki höyükler de Dicle ve kollarının doğurduğu kültürlerdir. Bütün bunları sular altında bırakmak aslında insanlığa karşı bir suçtur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.