Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını: Dünyada ve Türkiye’de son durum

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede 100’den fazla ülkeye yayılan koronavirüs (Covid-19) salgınının etkileri artmaya devam ediyor. Son sayılara göre koronavirüs toplam 124 bin 900 kişiye bulaştı, 4 bin 592 kişinin de ölümüne neden oldu. Türkiye ve dünyada son durum şöyle:

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 43. oturumu koronavirüs salgını sebebiyle süresiz askıya alındı. 

Türkiye

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) salgına karşı aldığı önlemleri açıkladı. Yapılması planlanan il ve ilçe, ulusal ve uluslararası düzeydeki toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinlikler tedbiren iptal edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde koronavirüs salgınından korunmak için ciddi tedbirler alındığını duyurdu. Bu kapsamda yurtdışı temaslara kısıtlama getirildiği, askerlerin bir süre hafta sonu iznine çıkamayacaklarını ve el sıkışmayı da bir süre durdurduklarını açıkladı. 

25. İzmir Kitap Fuarı ve Hatay Barış Koşusu salgın sebebiyle ertelendi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP’nin 3-5 Nisan’da yapılması planlanan Kızılcahamam kampının ramazan ayı sonrasına ertelendiğini söyledi. 

MHP’nin 27- 29 Mart tarihleri arasında yapmayı planladığı belediye başkanları istişare ve değerlendirme toplantısı koronavirüs nedeniyle ileri bir tarihe alındı.

Çin

Çin’de koronavirüs salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 172’ye yükseldi. Salgının yayılma hızı azaldı. Pekin yönetimi, salgın sebebiyle Everest Dağı’na tırmanışları iptal etti.

Amerika Birleşik Devletleri

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) koronavirüs salgını nedeniyle süresiz olarak ertelendi. ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa’dan yapılan tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını açıkladı. Ülkenin başkenti Vaşington’da acil durum ilan edildi. ABD’de vaka sayısının 1107’ye, ölü sayısının ise 32’ye ulaştığı belirtildi.

Dünden itibaren iş seyahatlerini ve toplantılarını iptal ettiğini duyuran Twitter, dünya genelindeki 5 bin çalışanına koronavirüs salgınına karşı evden çalışabileceklerini duyurdu.

İsrail

İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs görülen kişi sayısının 100’e ulaştığını duyurdu. İsrail hükümeti, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 100 kişiyi aşan tüm toplantı ve etkinliklerin yasaklandığını açıkladı. Ayrıca İsrail’de koronavirüse karşı bir aşı bulunduğuna dair bir iddia ortaya atıldı. Ülkede 97 kişide koronavirüs vakasına rastlandığı duyurulmuştu. 

Cezayir

Cezayir’de koronavirüs salgını sebebiyle ilk ölümün yaşandığı açıklandı.

Yunanistan

Yunanistan’da koronavirüs sebebiyle ilk ölüm yaşandı. Yunanistan Sağlık Bakanlığı, 66 yaşındaki bir erkek hastanın virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Danimarka

Danimarka’da koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının 514’e çıktığı, 1303 kişinin karantinada tutulduğu açıklandı. 

İtalya

İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Juventus’un oyuncusu Daniele Rugani’de koronavirüs olduğu açıklandı. Ayrıca ülkede bugünden itibaren kamu hizmetleri haricindeki tüm ticari faaliyetlerin durdurulduğu açıklandı. İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 827’yi bulurken, hastalığın bulaştığı kişi sayısının ise 12 bin 462 olduğu belirtildi.

Almanya

Almanya’da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. Almanya’da vaka sayısının 1966 olduğu açıklandı.

İran

İran’da koronavirüs salgını nedeniyle 20 Nisan’a kadar tüm spor faaliyetleri iptal edildi. Ülkede koronavirüs salgınından ölenlerin sayısı 429’a, vaka sayısı 10 bin 75’e yükseldi. 

İran, koronavirüs ile mücadele için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 5 milyar dolar acil yardım talep etti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif konuyla ilgili attığı tweette IMF’nin salgından etkilenen ülkeler için fon ayırdığını hatırlattı ve taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Slovakya

Slovakya’da koronavirüs sebebiyle olağanüstü hal ilan edildi. 

Macaristan

Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği FILA, Macaristan’da yapılması planlanan 2020 Tokyo Olimpiyatları Avrupa ve Dünya Elemeleri’nin ertelendiğini duyurdu. Başkent Budapeşte‘de düzenlenmesi planlanan Fed Kupası tenis finalleri de koronavirüs salgını yüzünden ertelendi. 

Katar

Katar’da koronavirüse yakalananların sayısının 262’ye yükseldiği açıklandı.

Brezilya

Brezilya Milli Futbol Takımı’nın 2022 Dünya Kupası elemelerinde bu ay yapacağı iki karşılaşma koronavirüs salgını sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. 

Avusturya

Avusturya’da koronavirüs salgını sebebiyle ilk ölüm yaşandı. Avusturya Sağlık Bakanlığı ülkede virüs bulaşan kişi sayısının 302’ye yükseldiğini açıkladı.

İspanya

Real Madrid basketbol takımındaki bir oyuncunun koronavirüse yakalandığı iddia edildi. Basketbol ve futbol takımları tesisleri ortak kullandığı için tüm takımlar karantinaya alındı. 1. ve 2. futbol ligleri koronavirüs sebebiyle askıya alındı. Öte yandan, koranavirüse yakalanan Eşitlik Bakanı Irene Montero’nun partneri, Başbakan Yardımcısı ve Podemos Partisi lideri Pablo Iglesias’ın da karantinaya alındığı açıklandı. Çiftin üç çocuğu var. İspanya’da koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 84’e yükseldi.

Azerbaycan

Azerbaycan’da iki kişide daha koronavirüs tespit edildi, toplam sayı 12’ye yükseldi. Bir kişi hayatını kaybetti.

Kazakistan

Kazakistan, koronavirüs salgınını önlemek amacıyla tüm kültürel, spor ve bilimsel etkinliklerin yasaklandığı duyurdu. Kazakistan’da koronavirüs vakasının tespit edilmediği açıklanmıştı.

Hindistan

Hindistan’da koronavirüse yakalanan kişi sayısının 73’e yükseldiği açıklandı.

Polonya

Polonya’da koronavirüsten kaynaklı ilk ölüm yaşandı. 57 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. Polonya Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüse yakalananların sayısının 47 olduğunu duyurmuştu. 

Kanada

Kanada’da yapılması planlanan Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası, koronavirüs salgını sebebiyle iptal edildi. Kanada’da 93 kişide koronavirüs görüldüğü, bir kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının 80’e yükseldiğini açıkladı.

Afrika Birliği (AFB) koronavirüs sebebiyle tüm toplantılarını askıya alma kararı aldı. Afrika kıtasında koronavirüse şimdiye kadar 120 kişi yakalandı, iki kişi hayatını kaybetti.

Basketbol karşılaşmaları da iptal

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), tüm FIBA müsabakalarının 13 Mart Cuma gününden itibaren ertelendiğini duyurdu. Öte yandan THY Avrupa Ligi ve ULEB Avrupa Kupası maçları da virüs nedeniyle bir süreliğine ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.