Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk vaka sonrası İstanbul’dan koronavirüs izlenimleri: Toplu taşıma kullanımı azaldı, sokaklar ve AVM’ler boş

Haber: Caner Polat, Gamze Elvan & Semanur Kızılarslan

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı beşe yükseldi. Salgının duyurulmasının üçüncü gününde Caner Polat, Gamze Elvan ve Semanur Kızılarslan, İstanbul’da sokağın nabzını tuttu. 

Koronavirüs salgının Türkiye’ye sıçraması sonrası Beştepe’de yapılan toplantının ardından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basına yaptığı açıklamada ilkokul, ortaokul ve liselerin tatile gireceğini ve 23 Mart’tan itibaren televizyon ve internet yoluyla uzaktan eğitime başlanacağını duyurmuştu. Bugün ilkokul, ortaokul ve liselerin öğreniminin son günüydü. Veliler, çocuklarını almak için okulların önüne akın etti. 

Okulların tatil edilmesi üzerine veliler okullara akın etti

Okul çıkışı öğrenciler birbirlerine sarılmadan ağlayıp, “Allah’a emanet olun” diyerek ayrıldı. Ayrıca öğrenciler okullarındaki dolapların temizleneceği söylendiği için kitaplarını boşaltarak evlerine götürdü. Çocuklarını bekleyen ailelerle konuştuğumuzda, alınan önlemlerin doğru olduğunu vurguladılar. Memur olduğu için kameraya konuşmak istemeyen bir veli ise, çocuğunu beklerken “Bugün üçüncü gün oldu, önlemler daha önce alınabilirdi. Bana göre geç kalındı” dedi. 

AVM’ler ve sokaklar boş

Alışveriş Merkezleri (AVM), insanların sürekli kullandığı bir alan haline geldi. Bugün gittiğimiz AVM’lerin boş olduğu da gözlerden kaçmadı. AVM önünde konuştuğumuz vatandaşlar korkmadıklarını, önlemlerin son derece yeterli olduğunu vurguladı. AVM önünde bekleyen bir tıp öğrencisi de aldığı kişisel önlemleri şöyle anlattı: “Hasta olmadığımız sürece maske kullanılması doğru bir şey değil. Yanımda sürekli kolonya, ıslak mendil ve pürel taşıyorum. Ayrıca ellerimi de bol bol yıkıyorum. Bütün dünyaya yayılıyor, Türkiye’nin okulları kapatması iyi oldu ama keşke daha önceden önlemler alınsaydı.”

Toplu taşıma kullanımı yüzde 10 azaldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Basın Sözcüsü Murat Ongun, toplu taşıma kullanımında, salgın hastalık riski sebebiyle İstanbul’da son üç günde yüzde 10’luk düşüş görüldüğünü duyurdu. Vatandaş da toplu taşıma araçlarında önlem olarak eldiven ve maske takmaya devam ediyor. Taksicilere taksi kullanımında herhangi bir artışın olup olmadığını sorduğumuzda ise, “Herhangi bir artış olmadı, aksine düşüş görüyoruz. Buralar hep taksi bekleyen insanlarla dolu olurdu. Şimdi ise böyle bir şey olmuyor. Biz müşterilerimizle para alışverişi yaptıktan sonra tedbir olarak mutlaka kolonya kullanıyoruz” cevabını aldık. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.