Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada koronavirüs: Çin kontrolü sağladı, salgının yeni merkezi Avrupa alarmda

Çin’den dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilen Avrupa ülkeleri önlemlerini sertleştirirken, Çin’den iyi haber geldi. Yeni tip koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Vuhan kentinde son 24 saatte yalnızca bir yeni vaka tespit edildiği bildirildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, son 24 saatte ülke genelinde 21 yeni vaka tespit edildiği, 45 kişinin ise koronavirüs şüphesiyle müşahede altına alındığı belirtildi. Açıklamaya göre, Çin’de toplam vaka sayısı 80 bin 881’e, can kaybı sayısı ise 3 bin 226’ya yükseldi.

Koronavirüsün ilk kez ortaya çıktığı Vuhan’da yeni vaka sayısının günde bire kadar düşmesi, salgının Aralık 2019’un sonundan beri ilk kez kontrol altına alınabildiği anlamına geliyor.

Resmi rakamlara göre, koronavirüs şimdiye dek 186 bin 689 kişiye bulaştı. Bu rakamın 83 binden fazlası Çin dışındaki vakalar. Dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bin 471.

İtalya’da ölenlerin yaş ortalaması 79,4

Çin’den sonra, 27 bin 980 vakayla en fazla enfekte hastanın bulunduğu İtalya’da, ölü sayısı 2 bin 158’e ulaştı. Istituto Superiore di Sanità resmî sitesinin rakamları İtalya’da koronavirüsten hayatını kaybedenler konusunda çarpıcı bilgiler ortaya koyuyor. 13 Mart tarihli araştırmaya göre hayatını kaybeden ilk 1016 kişinin yaş ortalaması 79,4 olarak kayıtlara geçti.

Çekya’daki vaka sayısının 383’e çıktığı ve tedavi görenlerden üçünün durumunun ağır olduğu bildirildi. 12 Mart’ta olağanüstü hal ilan edilen Çekya’nın tamamında karantina uygulaması başladı. Sağlık sisteminde ise önemli kararlar veriliyor. Önceden planlanmış bazı ameliyatlar ileri bir tarihe ertelenirken, klinikler ve hastaneler olası koronavirüs hastaları için hazır tutuluyor.

Macron: Savaş halindeyiz

Koronavirüsün yeni merkezi Avrupa’da salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri de Fransa. 6 bin 633 vakanın ve 148 kaybın görüldüğü Fransa’da, son 24 saat içinde hayatını kaybeden yok. Ülkede Covid-19 tespit edilen milletvekili sayısı ise 26’ya yükseldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam saatlerinde halka seslendi. Ülkede 15 günlük karantina sürecinin başladığını belirten Macron, vatandaşlara alışveriş ve işe gitmek dışında evlerinden dışarı çıkmamaları gerektiğini, koronavirüsle ülke olarak “savaş halinde” olduklarını ve hasta insanların hastanelere götürülmesi için ordunun devrede olacağını söyledi.

Fransa’da pazar günü yapılacak yerel seçimin ikinci turu ertelendi. Macron açıklamasında pandemiyle beraber ülke olarak önceliklerinin değiştiğini söyledi: “Şu an odaklanmamız gereken tek şey salgın hastalıkla mücadele olmalı. Hükümet, gerektiğinde bu konuda önlem almak için kararname çıkarabilir.”

Macron, küçük ya da büyük ölçekli hiçbir Fransız şirketinin salgın nedeniyle iflas riskiyle karşı karşıya kalmayacağının da garantisini verdi.

İspanya’da özel sağlık sistemi devlet kontrolünde

İspanya’daysa koronavirüse karşı en önemli önlem pazar günkü hükümet toplantısında alındı. 11 bin 279 vakanın ve 497 can kaybının olduğu ülkede salgının yayılma hızı gitgide artarken, özel hastanelerin ülkedeki genel sağlık sisteminin kontrolüne girmesi kararlaştırıldı.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra’ya yeni tip koronavirüs teşhisi konulurken, Bask ve Galiçya özerk yönetimlerinde 5 Nisan’da yapılması planlanan erken yerel parlamento seçimleri ertelendi.

Hollanda ve İngiltere’den “bağışıklık politikası”

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, salgına ilişkin canlı yayında ulusa seslendi. “Kontrollü grup bağışıklığı” ile hastalıkla uzun süren bir mücadele içine gireceklerini söyleten Rutte, halkın büyük bir oranının enfekte olacağını ve herkesin buna hazır olması gerektiğini söyledi. Virüse karşı mücadelenin beklenenden uzun süreceğine vurgu yapan Rutte, “Tek mantıklı yol, bilimsel bilgi ve gerçekleri kullanmak” dedi.

Bağışıklık vurgusunu yapan bir diğer ülke de İngiltere. “Sürü bağışıklığı” ile virüse karşı kesin önemler almaksızın ölümlerin göze alınmasına ve virüsün yayılmasına karşı adım atmamakla eleştirilen Başbakan Boris Johnson, dün bir açıklama yaparak risk grubundakilere 12 hafta boyunca evden çıkmama çağrısı yaptı.

Okulların, sosyal alanların veya mekanların kapanmasıyla ilgili ise henüz resmi bir adım atılmadı. Başbakan Johnson, “halkın ve mekanların duyarlı davranacağını umduğunu” söylemekle yetindi.

Johnson, belirtileri gösterenlerin ve birlikte yaşadığı kişilerin 14 gün boyunca evde kendi kendilerini karantinaya almalarını istedi. İngiltere’de öncelik, şüphelilere koronavirüs testi yapılmasından önce karantinaya veriliyor.

İran’da koronavirüs krizi büyüyor

İlk kez 19 Şubat’ta Kum kentinde tespit edilen koronavirüs, İran’da hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, İran Devlet Televizyonu’nda son rakamları paylaştı. Cihanpur, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 135 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece toplam ölü sayısının 988’e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1178 artarak 16 bin 169’e ulaştığı bilgisini verdi.

Yine AA’ya göre, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) konuşan İran Sağlık Bakan Yardımcısı İrec Herirçi “Bazı kentlerde koronavirüs daha çok yoksulların yaşadığı bölgelerde görülüyor” dedi. Sözkonusu bölgelerdeki nüfus yoğunluğuna dikkati çeken Herirçi, bu bölgelerdeki fırın ve bakkallarda sosyal mesafenin daha az olduğunu belirtti.

Tedavi araştırmaları ne durumda?

452 vakanın ve beş can kaybının görüldüğü Avustralya’da bilim insanları, koronavirüs için tedaviyi bulduklarını ileri sürdü. Queensland’deki Klinik Araştırma Merkezi uzmanları bulunan ilacın bazı hastalarda denendiğini ve bu kişilerin durumunun düzeldiğini belirtiyor. Araştırmacılar, koronavirüse yakalanmış hastaların ulusal düzeyde ilacı test etmek için mart ayı sonunda deneylere kaydolabileceklerini açıkladı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Askeri Sağlık Bilimleri Akademisi’nin önde gelen bilim insanlarından Chen Wei liderliğindeki bir ekip de Covid-19’a karşı geliştirdikleri aşı için klinik deney yapmak üzere gerekli izinleri dün itibarıyla aldı.

Küba’da da ilaç üreticisi BioCubaFarma, daha önce SARS ve MERS salgınlarında etkisini gösteren Interferon Alpha 2B etken maddesi de dahil olmak üzere koronavirüsle savaşacak 22 ilacın üretimini sağlayabileceklerini duyurdu.

BBC’nin haberine göre ise ABD, Covid-19 aşısı deneyleri kapsamında dört kişi üzerinde testlere başladı. Aşının ilk denendiği kişinin adı açıklanmazken, 43 yaşında iki çocuk annesi bir kişi olduğu ve testlerde yer alan kişilerin herhangi bir risk ile karşı karşıya olmadığı bilgisine yer verildi. ABD Başkanı Donald Trump gelişme için, “Bu tarihte en hızlı geliştirilen aşılardan biri” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.