Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Edirne’de bekleyen mültecilerin geri gönderilmesi bekleniyor

İdlib’de en az 34 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye’nin sınırdan geçişleri engellemeyeceğini duyurmasının ardından binlerce mülteci 28 Şubat’tan itibaren Edirne sınırına doğru yola çıkmıştı. 19 gündür sınırda bekleyen mültecilerin bugünden itibaren ikamet ettikleri illere ya da kamplara geri gönderilmesi bekleniyor.

Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin Türkiye-Yunanistan sınırındaki bekleyişleri sürüyor. Son bir haftadır Meriç Nehri boyunca köylerde kalan mültecilerin sayısı azalırken Pazarkule’deki bekleyiş devam ediyordu. Pazarkule bölgesinde Kızılay, AFAD ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla ihtiyaçları karşılanan eden mültecilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un bugün telekonferans yoluyla yapacağı görüşmenin ardından ikametlerinin olduğu illere gönderilmesi bekleniyor. Herhangi bir ilde ikameti bulunmayanlar ise kamplara götürülecek. 

Yardımlar yeterli mi?

Bölgede mültecilerin gıda, giyecek ihtiyaçları karşılanırken, koronavirüs salgını nedeniyle hijyen malzemelerinin dağıtımı da sürüyor. Bölgede tahliye için hazırlıklar yapılırken bir taraftan da 150’nin üzerinde otobüs geri gönderme işlemleri için hazır bekletiliyor. Yardımlar ve önlemler devam ederken mülteciler, geceleri sıfırın altına inen hava koşullarıyla mücadele ediyor. Birçok mülteci ise sağlık ve diğer yardımların yeterli olmadığını düşünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İngiltere Başbakanı Johnson bugün koronavirüs tehdidi nedeniyle telekonferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirecek. Konuşulacak konuların başında mülteciler yer alırken, AB-Türkiye ilişkileri, İdlib anlaşması ve Libya’daki gelişmeler de diğer gündem maddeleri olacak. 

Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde 18 Mart Mutabakatı’nın uygulanmasını yeniden gündeme getireceği ve Türkiye’ye verilen sözlerin ivedilikle yerine getirilmesini isteyeceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.