Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını – Türkiye’de son durum: “Bu dönemi en az hasarla atlatmak için radikal olmalıyız”

Dünyanın ve Türkiye’nin gündeminde koronavirüs krizi var. Türkiye’de tespit edilen koronavirüs vaka sayısı 47 olarak açıklandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, salgına ilişkin açıklamalar yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Bu zor dönemi en az hasarla atlatmak için radikal olacağız ve olmalıyız” dedi. Acil toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ise 100 baz puan faiz indirimi ile politika faizini yüzde 9,75 seviyesine çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs tedbirleri kapsamında dokuz Avrupa ülkesinde geçici veya öğrenci olarak bulunan ve Türkiye’ye gelmek için başvuran 3 bin 614 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu gece yarısına kadar ülkeye getirileceğini söyledi. Çavuşoğlu, ülkeye dönecek yurttaşların İstanbul ve Kocaeli’de boşaltılan öğrenci yurtlarında karantinaya alınacağını duyurdu. Çavuşoğlu, “Dün akşam 17.00 itibarıyla 3 bin 614 vatandaşımız başvurdu. Türk Hava Yolları (THY) ve Ulaştırma Bakanlığımız ile bir koordinasyon içerisinde bu vatandaşlarımızı bu gece yarısına kadar getireceğiz. THY, 34 sefer planladı” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, herkesin iyiliği için resmi makamların önerdiği tedbirlere titizlikle uyulması gerektiğini belirtip “Karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışlar Ceza Kanunumuza göre suçtur. Ceza korkusuyla değil, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için lütfen azami dikkat” diye konuştu.

“Yurtdışından gelen vatandaşlara 14 güne kadar iş göremezlik raporu verilebilecek”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yazılı açıklamasında “Kronik hastalarımızın 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak. Kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenletmelerine de gerek kalmayacak” dedi. Bakan Zümrüt Selçuk, bu sürede ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağını da belirtti. Selçuk ayrıca “Yurtdışından gelen vatandaşlara, Z03.8 ve Z03.9 tanıları halinde tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat, iş göremezlik raporu verilebilecek ve iş göremezlik ödeneği SGK tarafından karşılanacak” açıklamasında buludu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından paylaştığı videoda, “Temkinli olacağız ve mutlaka önlemlerini almış bir toplum olacağız; özellikle bu büyük kent İstanbul’da. Bu zor dönemi en az hasarla atlatmak için radikal olacağız ve olmalıyız” dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), koronavirüsün olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek için daha önce ilan ettiği toplantı tarihi olan 19 Mart’tan önce acil olarak toplandı. Toplantıdan, politika faiz olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,75’ten yüzde 9,75’e indirilmesi kararı çıktı.

“Meclis, görüşmeye devam edilen kanun teklifinin bitimine kadar çalışacak”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, mart ayının başından beri yurtdışına çıkan ve yurtdışından dönen milletvekillerinin bilgisinin ellerinde olduğunu söyledi. Şentop, Meclis’in tatil edilmesine ilişkin de “Gruplarımızın aralarında yapacağı değerlendirmeyle sözkonusu olabilir. Görüşmeye devam edilen kanun teklifinin bitimine kadar en azından, bu hafta bir çalışma olacak. Ondan sonrasını tekrar değerlendirecekler” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde alınan önlemlerle ilgili Anadolu Ajansı’na şu açıklamayı yaptı: “Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları ile Harp Enstitüleri, 13 Nisan’a kadar tatil edilmiştir. Tören, konferans, kısa süreli toplantı, kurs, fuar, seminer gibi faaliyetler de iptal edilmiştir. Bu dönemde birlik, karargâh ve kurumlara ziyaretçi alınmayacaktır. Orduevleri ve misafirhanelere görevli personel ile mücbir sebepler için konaklayanlar haricinde, kimse kabul edilmeyecek, günübirlik girişlere izin verilmeyecektir. Milli ve uluslararası tatbikatlar ertelenmiştir. Yurtdışı geçici görevler de ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. Yükümlü erbaş ve erlerimizin celp işlemlerine mevcut planlar çerçevesinde devam edilecektir.” 

Uçuşların durdurulduğu Avrupa ülkelerinden gelen ilk uçak İstanbul’a indi

Uçuşların durdurulduğu dokuz Avrupa ülkesinde iş ve akraba ziyareti nedeniyle ya da öğrenci olarak bulunan Türk vatandaşları, bugün uçaklarla Türkiye’ye getirilmeye başlandı. Saat 14.15 sıralarında Almanya’nın Münih kentinden İstanbul Havalimanı’na gelen ilk uçağın yolcuları, otobüslere bindirilerek karantina için hazırlanan İstanbul ve Kocaeli’deki yurtlara götürüldü. Başta Almanya olmak üzere gün boyunca Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç ve Danimarka’dan 34 uçuş ile 3 bin 614 kişi Türkiye’ye getirilecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.