Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK/Enerji-Sen: “Sahada çalışanlar ile ilgili tedbirler yetersiz, iş işten geçmeden acil çözüm istiyoruz”

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle devlet makamları, vatandaşları “Evinde kal” sloganı ile dışarı çıkmamaya yönlendirdi, bazı işyerleri ise önlem için evlerinden çalışmaya başladı. DİSK’e bağlı Elektrik Gaz Su ve Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen), örgütlü olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İSKİ ve İGDAŞ başta olmak üzere sahada çalışan elemanları için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik bir metin yayınladı. Sahadaki kişilerin korunaksız çalıştıklarını dile getiren sendika, sayaç okuyan işçilerin sayısının yaklaşın 1400 olduğunu, bir işçinin günde 700 civarı abone ile iletişime geçtiğini belirtti. Türkiye’de gelinen aşamada işçilerin sağlıklarını korumanın sadece sendikaların sorumluluğunda olamadığını, bu sorumluluğu yöneticilerin de alması gerektiğini belirten Enerji-Sen, “Nöbetçi bir ekibin dışında kalanlar derhal sahadan çekilmeli, hastalık belirtilerinin ortaya çıkacağı 14 gün boyunca idari izinli sayılmalıdır” dedi. 

Sendika, belirttikleri taleplerin karşılık bulmaması durumunda 23 Mart 2020 tarihinde, sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerinden oluşan bir kriz masasıyla birlikte İSKİ Genel Müdürlüğü’nde olacaklarını belirtti.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Basına ve Kamuoyuna;

İş İşten Geçmeden Acil Çözüm İstiyoruz

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını maalesef ülkemizde de ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Her geçen gün artan vakaların sayısı ve maalesef yaşanan ölümler tüm halkımızı tedirgin etmektedir. Tüm uzmanların, konu ile alakalı kişilerin ‘Evinde Kal Türkiye’ sloganı ile başlattıkları kampanya ülkenin dört bir yanında karşılık buldu. İnsanlar gerekmedikçe sokağa çıkmayan bir pozisyon alarak yaşanılan salgının yayılmasının önünde bir engel oluşturuyorlar. Tabii ki emeği ile geçinen işçilerimiz hariç.

Sendikamız DİSK/Enerji-Sen olarak bizler de örgütlü olduğumuz İBB’ye bağlı olan İSKİ ve İGDAŞ işyerlerimizde başta sahada çalışmakta olan arkadaşlarımız için gerekli tedbirlerin alınması olmak üzere tüm çalışan işçilerimizin bu salgından korunması yönüne defalarca yazılar yazarak alınması gereken tedbirler ile ilgili tavsiyelerde bulunduk. Müdürlüklerinizdeki yetkililerle yaptığımız karşılıklı ve telefon yoluyla yaptığımız görüşmelerde bu durumun aciliyetini belirterek ivedilikle çözüm istediğimizi ilettik.

Korunaksız bir şekilde sahada sayaç okuyan işçilerimizin sayısı yaklaşık 1400 civarındadır. Bir işçi arkadaşımız günde 700 civarı abone ile muhatap olmaktadır. Kendisi taşıyıcı durumda olan bir sayaç okuma işçisi bunun farkında değilse 700 aboneye bulaştırma ihtimali görmezden gelinemez. Kendisi taşıyıcı olmasa bile bir aboneden kaptığı virüsü diğer abonelere taşıması, kendi ailesine taşımasını yok sayamayız. Tüm günlerini sahada geçiren işçi arkadaşlarımız salgının en önemli engelleme yolu olan el yıkanması durumundan bile birçok kahve, cafe, cami gibi yerlerin kapalı olmasından kaynaklı mahrum çalışmaktadırlar. İnsani ihtiyaçları dahi maalesef karşılayamayacakları bir çalışma düzeni oluşmuştur. Sürekli dışarıda olduklarından kaynaklı bazı aboneler evlerinin kapısını bile açmaktan imtina etmektedir. Çözüm üretmesi gereken yöneticilerimiz hastane randevusu olan işçiye, insani ihtiyaçlarından dolayı sahayı terk etmek zorunda kalan işçilere destek olmak yerine tutanak tutmayı tercih etmiş zor olan koşulları daha da işin işinden çıkılmaz hale maalesef dönüştürmüştür.

Gelinen süreç içerisinde işçi arkadaşlarımızın sağlıklarını korumak sadece biz sendikaların değil yöneticilerimizin de sorumluluğundadır. Başta sahada okuma ve açma-kapama işleri yapmakta olan işçi arkadaşlarımız için hiçbir tedbir alınmadığını (ne maskeleri var ne eldivenleri ne de el dezenfektanları) arıtma tesisleri ve büro çalışanı arkadaşlarımız içinse alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını maalesef üzülerek görmekteyiz. 

Salgının ülkemizde görüldüğü günden bu yana sahada korunaksız çalışan arkadaşlarımızın hepsi maalesef açık tehdit haline gelmiştir, başta aileleri, kapılarını çaldıkları aboneler açısından da tehlike unsuru oluşturmaktadırlar ve bu süreçten sonra verilecek maske, eldiven ve dezenfektan gibi kişisel koruyucu donanımların da bir şey ifade etmeyeceğini üzülerek belirtmek zorundayız. 

Sendika olarak yaşadığımız bu soruna bir halk sağlığı sorunu olarak bakmaktayız ve sizden de bunu beklemekteyiz.

Bu bağlamda başta okuma, açma/kapama işlerini yürüten saha çalışanları olmak üzere bir dizi önleyici çalışma yapılması gerekmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından bu süreçte sular kesilmeyecek, kesilmiş sular var ise açılması talimatı verilmiştir. Bu talimatı gerçekleştirecek nöbetçi bir ekibin dışında kalanlar derhal sahadan çekilmeli, hastalık belirtilerinin ortaya çıkacağı 14 gün boyunca idari izinli sayılmalıdır. Aksi halde yaşanacak sorunların tek sorumlusunun sizlerin olacağınızı bilmenizi isteriz.

Yaşanılan bu halk sağlığı sorununa acil çözüm istiyoruz. Başta işçilerimiz ve İstanbul halkının çıkarlarına olan taleplerimiz açık ve nettir. Belirttiğimiz taleplerimiz karşılık bulmadığı takdirde ise pazartesi günü saat 14.00’te sendikamızın yöneticileri ve tüm işyeri temsilcilerimizden oluşan bir heyetle konuyla alakalı oluşturulan kriz masanızla taleplerimizin çözümü için İSKİ Genel Müdürlüğünde olacağımızı belirtmek isteriz.

-ELEKTRİK GAZ SU VE BARAJ ÇALIŞANLARI SENDİKASI 
-DİSK/ENERJİ-SEN YÖNETİM KURULU”

                                                                      

                                                                                

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.