Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs Antarktika hariç bütün kara parçalarında: “Afrika’da 395 milyon kişinin suya erişimi yok”

Dünyanın Antarktika hariç tüm kıtalarına yayılan koronavirüs salgını, 1,3 milyar nüfuslu Afrika’yı da tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika genelinde binden fazla vaka bildirildiğini açıkladı. Kıtanın gelişmiş ülkelerdeki tıbbi tesislere sahip olmadığı gerçeği, vakaların ve ölümlerin çoğalacağı yönündeki endişeleri artırıyor. Bugün itibarıyla 30 Afrika ülkesi, 400’ü aşkın kişiye koronavirüs tedavisi uyguluyor.

Kıtada Angola, Eritre, Mozambik ve Uganda ilk vakalarını, virüsün 14 kişide tespit edildiği Mauritius Adası da ilk ölümü bugün bildirdi. Angola Sağlık Bakanı Silvia Lutucuta, dün yaptığı açıklamada 17-18 Mart’ta Portekiz’den dönen iki erkek vatandaşın test sonuçlarının pozitif çıktığını söyledi. Eritre’deki ilk vaka, Norveç’ten gelen 39 yaşındaki bir kişi. Uganda’nın ilk vakası ise bu sabah erken saatlerde Sağlık Bakanı Jane Ruth Aceng tarafından duyuruldu. Aceng, virüs tespit edilen kişinin erkek olduğunu ve dün Dubai’den ülkeye geldiğini söyledi.

Sahraaltı Afrika ülkeleri içinde en fazla vakası bulunan Güney Afrika’da ise dün 240 kişide koronavirüs tespit edildiği açıklandı. Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, Lagos ve Abuja şehirlerindeki uluslararası havaalanlarını yarından itibaren kapatacak. Ülkede vaka sayısı dün 22’ye yükseldi.

Zimbabve ilk vakasını önceki gün, ikinci vakasını ise dün duyurdu. 17 vakası bulunan Ruanda, dün koronavirüs tedbirlerini artırdı. Ülkede iki hafta boyunca şehirlerarası seyahat yasakladı, tüm barlar kapatıldı. Hükümet, özel sektör çalışanlarının evden çalışması yönünde çağrı yaptı. Öte yandan, dün hem Ruanda hem de Uganda, sınırlarını kapatacaklarını açıkladı.

Sudan, Gine, Etiyopya, Kenya, Gabon, Fildişi Sahili, Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Kamerun, Tunus, Güney Afrika, Fas, Gambiya, Moritanya ve Zambiya da ilk vakalarını geçen haftalarda duyurmuştu.

DSÖ: “Kovid-19, Afrika’da son derece hızlı gelişiyor”

DSÖ Afrika Direkötürü Matshidiso Moeti, üç gün önce yaptığı açıklamada, 10 gün önce kıta genelinde sadece beş ülkede Kovid-19 vakasına rastlandığını ancak salgının giderek yayıldığını belirterek “Son derece hızlı gelişen bir evrim” demişti.

Afrika genelinde çok sayıda enfekte insanın teşhis edilemeyeceği yönündeki iddilara katılmadığını söyleyen Moeti, test kitlerinde eksiklik olsa da 54 Afrika ülkesinin 43’ünün test kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi.

Ayrıca DSÖ, Afrika’da 395 milyon kişinin temel ihtiyaçlarını gidermek için suya, 704 milyon kişinin de sağlık hizmetlerine erişimi olmadığına dikkati çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.