CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüse karşı alınan önlemler gündemli bir basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgını nedeniyle iktidara 13 maddeden oluşan bir öneri paketi sundu.
“Bu salgın bize farklılıklarımızı bir kenara bırakarak birlikte hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir. Bu salgın bize ancak herkesin kurallara uyması halinde sağlıklı kalınabileceğini göstermiştir. Bilimsel aklın yol göstericiliğinde tüm sorunların çözülebileceğini göstermiştir. Bu salgın bize hiç tanımadığımız bir kişinin de sağlığından sorumlu olduğumuzu göstermiştir. Bu salgını dayanışma içinde hep birlikte yeneceğiz” diye konuşan Kılıçdaroğlu, koronavirüsle mücadelede alınması gereken önlemleri sıraladığı 13 maddelik bir çağrıyı da paylaştı:
1) 5 Şubat 2019 tarihinden beri toplanmayan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalı, tüm ilgili kurumlar da ayrım gözetmeksizin davet edilmeli.
2) Sağlık kuruluşlarının tıbbi ve konaklama ihtiyaçları hızla karşılanmalı.
3) Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, KHK ile gönderilenler ise sağlık kuruluşlarına geri çağırılmalı.
4) Hem salgın hem de milli güvenlik açısından askeri hastaneler açılmalı.
5) Merkezi yönetim ve belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmaları sağlanmalı.
6) Geçici olarak kapatılan işyerlerinde; esnafın kira harcamaları -AVM’ler hariç- Maliye ve Hazine Bakanlığı’nca karşılanmalı. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri -kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar hariç- asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalı ve çalışanların kredileri 3 ay ertelenmeli.
7) Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırmalı ve faizsiz olarak ertelenmeli.
8) Okulların zorunlu olarak ücretli öğrenmen ve kursiyer öğretmenlerin mağduriyetleri giderilmeli.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
9) Küçük ve orta boy işletmelerin kredi kullanmaları için TBMM’de yeni bir düzenlemeye gidilmeli.
10) Konaklama, ulaşım gibi faaliyetler gösteren yerlere kolaylık sağlanmalı.
11) Yoksullar sağlıkları ile uğraşırken, 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.
12) Kendi sağlıklarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarına her ay 2 maaş değerinde ücret yatırılmalı ve sağlıkta şiddet kanunu artık yürürlüğe girmeli.
13) Kamu ve özel işbirliği ile yaptırılan, Hazine garantili ödemeler 1 yıl ertelenmeli.